dinsdag 14 januari 2014

Vroege schildpadeieren in Dierenpark Amersfoort

Vorige week werden de verzorgers van Dierenpark Amersfoort verrast met twee eieren van de Egyptische landschildpadden. De zeer welkome eieren liggen inmiddels in de broedstoof. (foto: Dierenpark Amersfoort)

Warm winterweer
Eigenlijk werden de eieren pas over een maandje verwacht door de verzorgers, maar het warme winterweer zorgde ervoor dat de Egyptische landschildpadden al vorige week een nestje begonnen te graven in het zand.



Zwaar bedreigd
Egyptische landschildpadden behoren tot de zwaar bedreigde diersoorten. Daarom doen de schildpadden van Dierenpark Amersfoort mee aan een speciaal fokprogramma om de soort in stand te houden. Daarom zijn de verzorgers extra verheugd met de gelegde eieren. Met een paar weken kunnen de in de broedstoof geplaatste eitjes geschouwd worden in de hoop dat beide eieren bevrucht zijn.

Temperatuur
Wist je dat de temperatuur van het ei bepaalt of de schildpadjes straks mannetjes of vrouwtjes zullen zijn? Het scheelt slechts 1 graadje, maar bij 30 graden Celsius of iets lager zullen de schildpadjes mannetjes zijn, bij 31 graden Celsiusof iets hoger vrouwtjes. Omdat Dierenpark Amersfoort hoopt op vrouwelijke babyschildpadjes is de broedstoof op 32 graden Celsius gezet. (foto: Dierenpark Amersfoort)

Wil je meer weten over de Egyptische landschildpadden en de eieren. Kijk dan op DierenparkAmersfoort.nl of bezoek het park om het met eigen ogen te zien. Je vindt de Egyptische landschildpadden in het binnen verblijf van de neushoorns, bij de pinguïns.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.