maandag 4 februari 2013

Carnaval: verkleedfeest voor jong & oud



Zondag 10 februari is het weer zover: dan gaan we verkleed de straat op om gezellig met elkaar feest te vieren. Het is dan namelijk Carnaval. Een bonte massa mensen viert dan samen feest op straat, in zaaltjes of cafés. Verscholen achter een masker, een laag schmink of een onherkenbaar kostuum kun je genieten van dit kleurrijke feest. Wist je dat de huidige vorm van Carnaval een samensmelting is van verschillende feesten?



Vasten
Het Carnaval heeft vooral te maken met de vastenperiode voor Pasen. Je mag even heerlijk de beest uithangen om vervolgens tot aan Pasen te vasten en je te onthouden van genotsmiddelen. Het woord ‘carnaval’ komt uit het Latijn van carnem en levare, of carnelevarium, wat letterlijk ‘verwijderen van vlees’ betekent.

Venetiaans feest
De oorsprong van Carnaval is lastig te vinden, al wordt Venetië wel als bakermat van het verkleedfeest aangewezen. Nu is Carnaval in Venetië ook zeker tot kunst verheven en is er zelfs een opera naar vernoemd. Het Italiaanse Carnaval is later vermengd met het Romeinse lente- en Germaanse offerfeest.

Februari & maart
Het Lupercalia- en Germaanse offerfeest vielen beide in februari, net als de Katholieke vastenperiode. De festiviteiten duren gemiddeld van zaterdag tot de dinsdag voor Aswoensdag, de eerste dag van het Grote Vasten dat veertig dagen duurt tot aan het Paasfeest. Carnaval in Venetië begint tien dagen voor het vasten. De Mardi Gras in New Orleans is de populairste carnavalsviering van Noord-Amerika, dit is Frans voor ‘Vette Dinsdag’. Traditioneel werd al het vette eten in huis opgemaakt, voordat het vasten begon. Maar Carnaval in Brazilië is vooral bekend om de grote parade en het massale feest op straat vol dansende mensen in Rio de Janeiro.

Maskers
Tijdens het carnaval zie je vaak veel en bonte maskers. Tijdens het carnaval verbergt een masker je identiteit, waardoor je redelijk anoniem met elkaar kunt feesten. In Venetië hadden zij ook de functie om alle lagen van de bevolking te verenigen, want met een masker op ben je allemaal gelijk van een vooraanstaande edelman tot de glasblazer van Murano. Venetiaanse maskers zijn de ideale souvenirs om aan de muur te hangen, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon dragen tijdens het Carnaval (of later in het jaar bij Halloween). Maskers zijn er in vele vormen van commedia dell’arte-motieven tot moderne, abstracte modellen. Schmink functioneert eigenlijk ook als masker.

Verkleedpartij
Een ander groot onderdeel van Carnaval is dat je je verkleedt als iemand anders. Als sprookjesfiguur bijvoorbeeld, of als clown, punker of iets anders kleurrijks. Dat Carnaval een gekostumeerd feest is, komt door de Katholieke kerk. De kerkelijke leiders stonden er in de Middeleeuwen op dat de feestvierders zich onherkenbaar kleedden, zodat zij zich niet hoefden te schamen voor de uitbundige uitspattingen waar veel kerkgangers zich tegoed aan deden, zoals overdadig drinken en seksuele uitspattingen. Zo kon je elkaar de volgende dag in de kerk gewoon aankijken.

Praalwagens
In Nederland en België wordt voornamelijk het Duitse carnaval gevierd. Ieder jaar kiezen de carnavalsverenigingen een Prins Carnaval die samen met zijn Raad van Elf de carnavalsfeesten leidt. Prins Carnaval draagt een fluwelen kapmantel en een muts versierd met goud, zilver en fazantenveren. In Duitsland gaat men ervan uit dat Carnaval van Carrus Navalis komt, wat ‘boot op wielen’ betekent. Dit is niet de juiste betekenis van Carnaval, maar hieraan danken we wel de praalwagens die bij optochten gebruikt worden. En dat hadden we toch echt niet mogen missen. De optochten met praalwagens zijn vaak de hoogtepunten van het Carnaval.

Einde van het feest
Na drie dagen feesten (van zondag tot en met dinsdag) is het Aswoensdag en gaan de gelovigen naar de kerk om een askruisje te halen. Dit is een kruisje wat in as op het voorhoofd wordt getekend door de priester om ons er aan te doen herinneren dat de mens tot stof weder zal keren. Dit is ook tevens het begin van de 40 dagen vastenperiode tot aan eerste Paasdag.

Veel plezier voor alle carnavalsgangers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.