maandag 11 februari 2013

Valentijn: dag van de liefde



Aankomende donderdag is het 14 februari, Valentijnsdag, de dag van de liefde… De dag waarop je anoniem iemand de liefde mag verklaren, maar ook natuurlijk met je geliefde een romantisch dagje uit gaat. Hoewel je de liefde eigenlijk iedere dag zou moeten vieren, is het best bijzonder om er een dag in het jaar nog wat extra aandacht aan te besteden. We vieren namelijk niet alleen de liefde, we herdenken ook nog eens een heilige: Sint Valentijn.



Amerikaanse commercie?
Er wordt vaak gezegd dat Valentijnsdag een uitvinding is van de Amerikaanse commercie. Van de chocoladefabrikanten en parfumeriehuizen dus. Niets is minder waar: hoewel het in Amerika veel langer in ere is gehouden en wij het daar weer van over hebben genomen de laatste jaren, heeft het een Europese oorsprong. We vieren op Valentijnsdag de liefde, zelfs als deze dag met wat bloedvergieten is ontstaan.

Valentinus de Romein
Sterker nog, de oorsprong van Valentijnsdag ligt in het Romeinse rijk. Wie nu precies verantwoordelijk is voor deze dag, dat is een beetje lastig aangezien Valentinus – ofwel Valentijn – een erg gangbare naam was in het oude Rome. Ook zijn er verschillende verhalen te vinden – overigens allemaal even tragisch romantisch – die de oorsprong van deze liefdesdag op zijn CV mag schrijven. Er zijn echter twee verhalen die het meest bekend zijn.

Geheim briefje
Het eerste verhaal is het meest bekend en gaat over de jonge, knappe Valentijn. Hij leefde in de derde eeuw na Christus en was een fervent aanhanger van het Christendom. Dat was verboden in die tijd en daarom werd hij opgepakt en ter dood veroordeeld. In de tussentijd was hij verliefd geworden op de dochter van de gevangenbewaarder. Op de dag dat het vonnis – op 14 februari – werd uitgevoerd stopte hij haar een briefje toe met de woorden van jouw Valentijn. Hij werd gemarteld en uiteindelijk onthoofd.

Sneaky priester
Het andere verhaal gaat over de priester Valentijn die ook leefde in de derde eeuw na Christus, ten tijde van de Romeinse keizer Claudius II. Deze keizer geloofde dat getrouwde mannen zeer slappe en waardeloze soldaten, dus verbood hij het huwelijk bij wet. Maar de jonge geliefden waren er kapot van dat ging priester Valentijn zeer aan het hart. In het geheim trouwde hij vele jonge paren. Helaas voor hem lekte dit uit en liet de keizer hem martelen en onthoofden. Op 14 februari stierf hij.

Heilige Valentijn
Het tragische einde van de priester en de briefschrijver is hetzelfde en het is geen toeval. In de officiĆ«le Roomse Geschiedenis van Martelaren staan er op 14 februari in het jaar 269 twee mannen met de naam Valentijn genoteerd, die exact hetzelfde doodvonnis in de schoenen geschoven kregen. Toch zijn er geen bewijzen dat het om verschillende mannen gaat, omdat er veel informatie uit die tijd verloren is gegaan. Ruim twee eeuwen later (in 496 na Christus) werd een Valentijn uit 269 heilig verklaard door de Paus – waarschijnlijk de priester – en werd 14 februari ingesteld als Sint Valentijnsdag. Sint Valentijn is de beschermheer van de liefde.

(Anonieme) liefdesverklaringen
Hoewel het vieren van Valentijnsdag door de jaren heen een beetje in de vergetelheid is geraakt, is het waarschijnlijk dankzij de herinnering van de commercie weer helemaal terug. En waarom ook niet. Het vieren van de liefde… dat kan toch bijna niet mooier. Bovendien kun je anoniem je liefde verklaren aan diegene waar je al een tijdje een oogje op hebt, of gewoon ‘Ik hou van jou’ zeggen tegen je beste vrienden, vriendinnen of familieleden. De liefde moet je eren en dat doen we dus op Valentijnsdag, al dan niet met lieve, sexy of mooie cadeautjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.