maandag 10 december 2012
Superfruit: Zwarte bes
Fruit is gezond voor je, dat weten we allemaal. Fruit bevat namelijk mineralen en vitaminen die bijvoorbeeld de weerstand ondersteunen. Sommige vruchten mogen zich meer dan alleen gezond fruit noemen, zij mogen zich Superfruit noemen. Superfruit zijn vruchten die veel antioxidanten, vitaminen en mineralen bevatten, zoals granaatappel, açai bessen en cranberry’s. Sinds een paar jaar mag ook de glanzende zwarte bes zich Superfruit noemen.
Nederlands trots
De zwarte bes groeit aan de zwarte bessenstruik, een inheemse plant van Nederland. De struik is niet kieskeurig qua grondsoort, want het kan overal gedijen. Zelfs in de achtertuin. Hoewel niet kieskeurig geeft de zwarte bessenstruik wel de voorkeur aan een natte, voedselrijke grond. Vochtige loofbossen of moerasbossen zijn bijvoorbeeld ideale groeiplaatsen voor de zwarte bes. Wanneer de zwarte bessenstruik een goede ondergrond heeft gevonden, beloond hij dit door al vroeg in het jaar te bloeien met prachtige trossen witte bloemen. Eenmaal uitgebloeid ontstaan de zwarte bessen, welke je dan de hele zomer door kan plukken. Door de vroege bloei is de plant kwetsbaar voor nachtvorst. Voor de industrie wordt daarom de plant voornamelijk in warme kuststreken geteeld.
Wist je dat…
…hoe donkerder de kleur van een vrucht is, hoe meer antioxidanten deze blijkt te bevatten? De zwarte bes met zijn dieppaarse bijna zwarte kleur, zo is gebleken uit onderzoek, bevat veel gezondheidsbevorderende stoffen waaronder een hoog gehalte vitamine C, calcium en ijzer.
…de zwarte bes snel verward worden met de zwarte vlierbes? Hoewel de verwarring qua uiterlijk te begrijpen is, lijken de bessen totaal niet op elkaar. Het is geen eens familie. Vlierbessen zijn daarnaast kleiner van vorm en smaken wrang. De rijpe bessen zijn rijk aan vitamine A, B, C, kalium en ijzer en worden vooral gebruikt in product om de weerstand te verhogen. Ook komt de zwarte vlierbes voor in hoestdrank.
…de zwarte bes een typische geur heeft wat wordt aangeduid als cassis? De koolzuurhoudende frisdrank dankt dus niet echt de naam aan de smaak als wel aan de geur.
Cassis
In de voedselindustrie komen we de glanzende bessen voornamelijk tegen. De bes ruikt niet zo heel appetijtelijk, maar smaakt daarentegen wel heel lekker. Het wordt voornamelijk gebruikt in vruchtendranken, frisdrank (cassis), vruchtensiroop (zowel alleen als onderdeel van grenadine rood) of in likeur (het beroemde crème de cassis, een bestanddeel van Kir Royal). Het drinken van zwarte bessensap is goed voor je, door de vele goede stoffen die de bessen van nature bevatten. Het schijnt vooral mee te helpen bij verkoudheid of griep.
Strenge controle
Zwarte bessen zijn zeer kwetsbaar voor bepaalde schimmels. Eén verkeerde bes kan de kwaliteit van jam, sap of frisdrank al aantasten. Ook de kleur en het typische aroma kan er door verminderen. Zwarte bessensap wordt daarom onder strenge controle gemaakt. De sapkleur, het hoge vitamine C-gehalte en het aroma zijn overigens ook belangrijk voor de kwaliteit van het sap. Als dit niet aan de strenge eisen voldoet wordt een sapje onherroepelijk afgekeurd.
Zwarte bessen cocktail
Zet met de feestdagen eens een bijzondere zwarte bessen cocktail op tafel: Kir Royal. Hiervoor doe je eigenlijk een scheutje crème de cassis in een champagne glas en schenkt daar een witte mousserende wijn bij. De alcoholvrij variant is bruisend water of heldere citroenfrisdrank vermengen met een scheutje cassissiroop.
Ook lekker is de zogeheten Spoom: een bolletje ijs in een koolzuurhoudende drank. Vaak wordt hiervoor citroensorbetijs gebruikt en champagne, bruisende lambrusco of prosecco. Vervang het citroensorbetijs eens met cassissorbetijs voor een andere smaak. Je kunt deze bubbelcocktail ook zonder alcohol maken door het ijs in citroenlimonade te laten drijven. Citroen en cassis smaakt lekker met elkaar, je kunt daarom ook een scheutje crème de cassis toevoegen aan de cocktail of sorbetijs met citroensmaak te laten drijven in de cassis.
Drink smakelijk!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.