woensdag 12 december 2012

O dennenboom wat zijn je takken wonderschoon

Sinterklaas zit al weer lekker te genieten van een welverdiende vakantie in Spanje, dus wordt het tijd om de kerstdagen in huis te halen. Het versieren van het huis is een echte vrouwenaangelegenheid… of toch niet? Uit onderzoek van Intratuin blijkt dat van kerstvierend Nederland vooral de mannen geld uitgeven aan de versieringen voor het huis. Ook knutselen ze net zo graag mee aan een kerstkrans of kerststuk voor de tafel.



Grote kerstbomen
88% van kerstvierend Nederland haalt een kerstboom in huis. En niet zo een kleintje ook. Slechts 19% kiest voor een kerstboom kleiner dan 1 meter. 33% wil liever een boom tussen de 1 en 1,5 meter, terwijl het merendeel (39%) een boom van minstens 1,5 meter hoog in huis wil halen. Het mag dus een hoge boom zijn dit jaar, aldus het onderzoek van Intratuin. En de boom mag gerust iets kosten, daar doen vooral de mannen niet moeilijk over. Tijdens de kerstdagen investeert 93% in het decoreren van het huis. 26% besteedt maximaal € 25,- hieraan decoratie, 30% geeft er een bedrag tussen de € 25,- en € 50,- voor uit en 22% reserveert hier met gemak minstens € 75,- voor. Vooral de mannen geven minimaal dit bedrag uit (27% vs. 17%).

Uit de kunst
Dit jaar is vooral de kunstboom in trek (57%) bij kerstvierend en versierend Nederland. Het is toch een goede investering en je zit niet met al die naalden door je huis na afloop (58%). 35% koopt ieder jaar een nieuwe, echte kerstboom en 6% gebruikt de echte boom van vorig jaar.

Huisdieren & kerstbomen
Baasjes en bazinnetjes van honden en katten opgelet! Hoewel het grappig is wanneer je hond of kat kennismaakt met de kerstboom, het kan gevaarlijk zijn. Er zijn ook honden en katten die de boom zien als een grote speeltuin. Het is vooral leuk om aan slingers te knabbelen of tegen kerstballen aan te meppen. Hoewel grappig doe je er beter aan om je huisdier het af te leren de kerstboom als speeltuig te zien. Sliertjes lametta, engelenhaar (dit bestaat uit glasvezel) en gebroken kerstballen zijn gevaarlijk voor honden en katten. Ook de kerstboom zelf is niet altijd ongevaarlijk, net als andere planten die dienen als kerstversiering. Hulst, maretak, kerstster, kerstroos en sparren- en dennennaalden kunnen, wanneer ze worden opgegeten, leiden tot vergiftigingen, met verschijnselen als kwijlen, misselijkheid, blaren, gezwollen slijmvliezen, braken en diarree. Tevens zijn naalden die in het drinkwater zijn gevallen een gevaar, zo meld de Sophia-Vereeniging. Op de website van de Sophia-Vereeniging kun je overigens allerlei tips vinden voor de bescherming van je huisdier, maar ook voor eerste hulp bij ongelukken. Zo kun je een EHBO boek voor huisdieren bestellen, zodat je weet wat je moet doen in het geval van ongelukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.