maandag 3 december 2012

De legende van Sinterklaas



Over een paar dagen is het Pakjesavond. Sinds de intocht van Sinterklaas hebben we er met zijn allen reikhalzend naar uitgekeken. Het is immers een avond vol cadeautjes, lekker snoepen en gezellig samenzijn. Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten vertrekken daarna weer naar Spanje en moeten we een heel jaar wachten op zijn komst. Sinterklaas is al een oude man, maar nog steeds jong van geest. Het feest van Sinterklaas is echt een feest voor kinderen, groot en klein.



Uit het land van Spanje
‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan!’ zingen wij ieder jaar uit volle borst. Met zijn allen (van klein tot groot) staan we vol spanning op de kade te wachten totdat Sinterklaas met de Pakjesboot 12 of een andere boot aankomt in de stad of het dorp. Eenmaal aan land gaat hij met zijn Pieten en trouwe schimmel Amerigo het land door om schoentjes te vullen en zich klaar te maken voor zijn verjaardag: Pakjesavond. Maar wist je dat Sinterklaas eigenlijk uit Turkije komt?

Sinterklaas Goedheiligman
Sinterklaas is geboren in de 3de eeuw na Christus in Patara, vlakbij Myra in Turkije. De jonge Nicolaas werd geboren in een zeer welvarend, Christelijk gezin. Toen Nicolaas nog jong was, stierven zijn ouders tijdens een grote epidemie. Hij had geleerd een toegewijde Christen te zijn en besloot zijn leven te wijden aan Jezus. De woorden: ‘Verkoop wat je hebt en geef geld aan de armen’, omarmde hij als zijn nieuwe levensmotto. Nicolaas gebruikte zijn zeer grote erfenis om anderen, die het harder nodig hadden, te helpen. Op jonge leeftijd werd hij Bisschop van Myra. Dit werd zijn nieuwe basis om zijn goede daden vanuit te verrichten. Myra viel in die tijd onder de Spaanse overheersing. Vandaar dat Sinterklaas nu nog steeds uit Spanje komt. Hij heeft Myra als thuisbasis echter verruild voor het mooie Madrid.

Het is een vreemdeling zeker
Algauw werd door het hele land en ver daarbuiten bekend dat Bisschop Nicolaas de hulpbehoevenden hielp en kinderen en zeelieden beschermde. Zo gaf hij ze bijvoorbeeld te eten of geld. Dit werd ’s nachts stiekem bezorgd in een jute zak. Dit deed Nicolaas niet altijd zelf, maar door zijn vriend: een Moor. Moren waren in die tijd slaven van de Spanjaarden, maar ook in de huishoudens van rijke Turken. Na de dood van zijn ouders kocht Nicolaas zijn beste vriend vrij, waarna deze besloot bij hem te blijven. Ze hadden immers alleen elkaar. Ondertussen hielp hij de Bisschop met het rondbrengen van de geschenken. Zwarte Pieten zijn dus geen slaven van Sinterklaas, maar medewerkers of helpers. Veel Zwarte Pieten tegenwoordig zijn zo zwart als roet dankzij het klimmen door de schoorstenen.

En rij toch niet stilletjes…
De belangrijkste avond van de Sinterklaastijd is toch wel pakjesavond. Op de avond van 5 december herdenken wij de heilige Nicolaas. In het Christendom is het namelijk veel gewoner om iemand zijn sterfdag te herdenken dan zijn verjaardag. Maar omdat dit niet gezellig klinkt, vieren wij op 5 december de verjaardag van Sint Nicolaas. Op 6 december 343 na Christus stierf hij in Myra, waar hij begraven werd in de kathedraal. Valk daarna werd hij heilig verklaard en noemen we hem Sint Nicolaas (Sinterklaas voor vrienden). Tijdens Pakjesavond, gedenken wij zijn goede daden als gulle gever en geven elkaar cadeautjes. Vooral aan kinderen, omdat Sint Nicolaas zich altijd inzette voor de kinderen. De reden dat Sinterklaas met een stoomschip naar Nederland komt, is ook simpel te verklaren: hij is de beschermheilige van de zeelieden. Logisch dat hij dan ook over zee reist! In heel Europa worden Sinterklaasfeesten gevierd, op verschillende manieren, maar met dezelfde gedachte. Sinterklaas is zeker geen fabeltje, maar een traditie van een kleurrijk persoon. Eentje die eigenlijk voor altijd zou moeten blijven bestaan.

Hoort wie klopt daar kinderen
En zoals het hoort met heilige figuren komt hij gewoon ieder jaar met zijn Stoomboot uit Spanje, leven we mee met de nieuwste avonturen van de Club van Sinterklaas, volgen we met kloppend hart het Sinterklaasjournaal en zetten we onze schoen. En natuurlijk zingen we mee uit volle borst! Sinterklaas is het leukste feest voor jong en oud. En zeg niet dat Sinterklaas niet bestaat, want voor je het weet vind jij voor koek een gard wanneer er hard op de deur wordt geklopt! Fijne Sinterklaasavond.

Sint van iedereen
Sint Nicolaas is de patroon van vele mensen, namelijk: apothekers, bakkers, bankiers, schoenenpoetsers, jongens, bruiden en bruidegommen, brouwers, slagers, allerlei soorten handwerkers, gevangenen, dokwerkers, juristen en voor zaken die onrechtvaardig werden verloren, vissers, maagden, kooplui, moordenaars, wezen, armen, parfum makers, zeelieden, mariniers, piraten, poëten, prostituees, dieven en overvallers, schoolgangers, soldaten, reizigers en singles. Eigenlijk van iedereen dus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.