donderdag 6 december 2012

Dag Sinterklaasje… hallo snoepgoed

Sinterklaas vertrekt vandaag weer naar Spanje nadat hij iedereen met Pakjesavond verwend heeft natuurlijk. Met leuke cadeautjes, grappige gedichten en vooral heel veel lekkers! Pepernoten, chocoladeletters (misschien wel meer dan 1), marsepein, borstplaat… Maar hoe krijg je dat allemaal op? Vooral nu de kerstkransjes en kerstkoekjes alweer lonken… Je kunt natuurlijk jezelf eerst helemaal misselijk eten aan al het Sinterklaaslekkers, maar je kunt er ook andere dingen mee doen.



Chocoladefondue
Heb je erg veel chocolade gekregen dan kun je er voor kiezen deze te smelten en te gebruiken als chocoladefondue of glazuur voor een cake. Let wel: het kan langer duren om chocoladeletters en andere Sintchocolade om te smelten. Dat komt doordat de samenstelling dichter is dan speciale smeltchocolade. Maar met een beetje geduld lukt het zeker. Ook leuk: maak er Kerstbonbons van.

Kruidnoten op brood
Liefhebbers van speculaasjes op brood opgelet: kruidnoten zijn net zo lekker als beleg. Lekker met roomboter bijvoorbeeld. Ook kun je de kruidnoten of overgebleven speculaasbrokken verkruimelen of in kleine stukjes breken voor een winterse yoghurt met muesli.

Snoephuisje
Altijd leuk – en lekker – is het maken van een snoephuisje. Je kunt hier kant-en-klare pakketten voor krijgen, maar je kunt ook creatief omgaan met je Sinterklaassnoepjes. Je hebt alleen nog ontbijtkoek nodig om je huisje van te bouwen en glazuur om alles op het huisje te plakken. Glazuur maak je zelf makkelijk en snel met poedersuiker en een beetje melk. Hoe meer melk, hoe dunner de glazuur wordt. Het maken van snoephuisjes is vooral leuk om met kinderen te doen.

Marsepein
Heb je veel marsepein gekregen dan kun je dat ook bewaren om nieuwe dingen van te maken voor bijvoorbeeld de Kerstdagen. Zo kun je marsepein uitrollen (bijvoorbeeld met een beetje bloem of poedersuiker) en er roosjes van maken voor op je Kerstgebak.

Papa’s Sinterklaascake
Helemaal schandalig lekker is het maken van een Sinterklaascake, om de Sint een beetje mee uit te zwaaien. Maak met je favoriete recept een cakebeslag en roer hier chocoladepepernoten of gewone kruidnoten en stukjes marsepein doorheen. Bak de cake gaar in de oven zoals je anders ook zou doen. Deze winterse cake is wel een calorieƫnbom, maar o zo lekker om te serveren met koffie met warme melk, kruidige kaneelthee of natuurlijk warme chocolademelk.

Snoep verstandig
Snoepen is lekker, maar hou wel in de gaten dat je daarnaast gezond eet. En poets de tanden wat vaker – ook van de kinderen – om gaatjes te voorkomen. Verstandig snoepen is bewust weten wat je eet… en er op dat moment lekker van genieten.

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.