maandag 31 december 2012
Proost op het nieuwe jaar met champagne
Heel oneerbiedig gezegd is champagne een mousserende witte of rosé wijn, net als prosecco of andere bubbeltjes wijn. Toch is champagne heel bijzonder, want alleen de mousserende wijn uit de Franse Champagne streek die gemaakt is volgens de méthode champenoise mag zich ook daadwerkelijk champagne noemen. En dat maakt het meteen zo een bijzondere, feestelijke drank. Want overal ter wereld mag je bubbeltjeswijn maken, maar alleen champagne mag champagne heten.
Exclusief
Champagne mag alleen gemaakt worden van de witte druif Chardonnay of van de blauwe druiven Pinor Noir en Pinot Meunier, zo is besloten in de méthode champenoise, opgesteld door de eerste champagnemakers. Deze boeren bakenden de streek af en spraken af op dezelfde wijze de champagne te maken – enkele variaties daargelaten natuurlijk. Door deze afspraken ontstonden er zogeheten Champagnehuizen en een zeer exclusieve champagnemarkt. Er zijn verschillende recepten voor champagne. Je kunt bijvoorbeeld een champagne maken uit uitsluitend witte druiven, of alleen van blauwe druiven. Meestal wordt er een mix gebruikt, waarbij vaak tweederde blauwe druiven wordt gebruikt voor de smaakcompositie.
Roze, wit of goudkleurig
Champagne kan wit zijn, goudkleurig of juist roze. Het gebruik van druiven heeft overigens zijn uitwerking op de kleur van de champagne: hoe meer witte druiven hoe lichter en andersom. Roze champagne is meestal rosé met bubbels.
Bubbels
Er wordt in de streek Champagne ook wijn zonder bubbels gemaakt, maar de wijn mét bubbels is het meest bekend en geliefd. De bubbels worden door middel van een speciale gistingmethode aan de wijn toegevoegd. Deze methode is ontwikkeld door de monnik Dom Pérignon, men denkt dat hij als één van de eersten de champagne maakte volgens de specifieke bereidingswijze die later is vastgelegd als de enige echte. Hij kwam erachter dat wanneer je een mengsel van rietsuiker, belegen wijn en gist toevoegt aan de wijn vóórdat de kruk op de fles gaat, er koolzuur ontstaat en dus mooie bubbels. Vervolgens wordt de kurk aan de fles toegevoegd.
Ploppen, niet knallen
Het is altijd leuk om champagne te laten knallen en schuimen, zoals sporters dat doen als ze een wedstrijd of belangrijk toernooi hebben gewonnen. Maar dat is eigenlijk zonde wanneer je echt wilt genieten van het goudgele bubbel drankje. Door champagne te laten knallen, knalt er namelijk heel veel koolzuur uit de fles en slaat de champagne dood. Je kunt beter de kurk voorzichtig van de fles draaien – wat overigens heel makkelijk gaat door de druk in de fles – of wrikken en de champagne met een beschaafde ‘plop’ openen. Zo blijft er veel meer koolzuur in de fles – en dus bubbels – en kun je langer van een geopende fles genieten.
Speciale gelegenheden
Champagne is een echte feestdrank. We toosten er mee op huwelijken, we dopen schepen ermee en het wordt geschonken tijdens Oud & Nieuw. Champagne is heel lang een zeer exclusieve drank geweest, die vooral toegankelijk was voor rijke mensen. Dus wanneer je een fles champagne kon kopen, gebruikte je die alleen voor speciale gelegenheden. Nu is champagne een echte feestdrank voor allerlei gelegenheden en natuurlijk Oudjaar. Want hoewel het voor meer mensen mogelijk is om champagne te kopen, blijft het natuurlijk een zeer bijzondere drank.
Dus laat de champagne vanavond maar ploppen en hef het glas als afscheid van 2012 en begroeting van 2013. Proost op het nieuwe jaar! Dat 2013 voor iedereen een mooi jaar mag worden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.