vrijdag 9 september 2022

Uitgelicht | het Spookslot

Vorige week zondag viel het doek voor Het Spookslot van de Efteling. Een iconische attractie voor velen, maar het pretpark wil meer met het thema gebied gaan doen. Binnen een paar jaar zal de nieuwe attractie Danse Macabre hier verrijzen… Uiteraard vernoemd naar het vertrouwde muziekstuk Danse Macabre van Camille Saint-Saëns wat in het Spookslot al sinds het begin het verhaal illustreert. De attractie is niet meer, daarom vandaag een ode aan het Spookslot en de macabere dans die er werd uitgevoerd… (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

44 jaar oud

In 1976 bestond de Efteling vooral uit het Sprookjesbos en een kanovijver waar je zelf kon roeien. In dat jaar startte de bouw van de eerste attractie buiten het Sprookjesbos: het Spookslot. Het ontwerp was van Ton van de Ven, uiteraard gegoten in de stijl van Anton Pieck. Het slot was een ruïne van een kasteel in oud-Keltische stijl. De ruïne bestond uit de hoofdingang in de toren met daarvoor een kleine begraafplaats. Ook waren er nog wat verwijzingen naar een kapel in het ontwerp meegenomen. De bijzondere toren leek wel een gezicht met twee ramen als ogen waar, als het regende, tranen uit leken te sijpelen. De mond was de poort die je in het duister opslokte… Eenmaal binnen werd je verrast door een kroonluchter die wel op een heel spannende wijze werd vastgehouden, een deur waar je liever niet aan rammelde en een paar doodskoppen… (dit alles behoorde tot de wachtrij). Vervolgens werd je meegesleept in een spannend verhaal vol animatronics. Het Spookslot opende op 10 mei 1978 voor het eerst haar deuren, welke op 4 september 2022 definitief werden gesloten.

Het ijzingwekkende verhaal

Achter iedere attractie in de Efteling schuilt een verhaal. En dat geldt ook zeker voor Het Spookslot. Echter werd dit verhaal pas toegevoegd, nádat de attractie was gebouwd. Het paste eerst niet. Op Eftepedia.nl staat te lezen dat een tweeling het slot ontdekt in het bos en zij blijken afstammelingen te zijn van de oude tuinman die als een lijk aan het touw van de klokkentoren hangt. Volgens Wikipedia is die tuinman daar aan zijn eind gekomen, doordat hij de boze heks Visculamia had betrapt toen zij vermomd als jonge maagd de burggraaf Van Capelle van Kaatsheuvel zijn sprookjes wilde afnemen. Wat het verhaal ook is… als kind maakte de schuifelende monniken, de dansende zerken en vooral die zwevende viool heel veel indruk.

Einde van een tijdperk

Het Spookslot is gesloten, maar het thema gebied wordt verbouwd tot een griezelige attractie. Want, zo laat Efteling zelf weten, het griezelen blijft. Griezelen hoort ook bij Efteling. Al moeten we er wel even tot 2024 op wachten. In de tussentijd heeft Efteling twee video’s gemaakt van het Spookslot; één van de show in 360 graden gefilmd (ja je kan zelfs rondkijken) en eentje van een walkthrough waarbij de wachtrij ook mee wordt genomen. Zo kun je iedere keer opnieuw genieten van deze eerste attractie van de Efteling die buiten het Sprookjesbos werd opgetrokken en een waar icoon is voor velen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.