maandag 5 september 2022

10 & 11 september 2022: Open Monumentendagen

Aankomend weekend is het weer zover: de Open Monumentendagen! Op 10 en 11 september kun je door heel Nederland monumenten bekijken. En ons land telt veel monumenten! Van molens tot forten en van musea tot overheidsgebouwen en eigenlijk wel zo een beetje alles wat er tussen zit. Doe een workshop, luister naar zang of laat je ontroeren door dans… Of maak een stadswandeling met een gids. Er valt zoveel te ontdekken tijden de Open Monumentendagen! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Open Monumentendag

De Open Monumentendag (vroeger was het er vaak maar één) is een dag waarbij monumenten die je anders niet kan bezichtigen nu wel mag bewonderen. Zo kom je op plekken die normaal gesloten zijn voor het publiek. En tijdens de Open Monumentendagen is het bezoek in heel veel gevallen ook nog eens gratis! De organisatie van het monumentale weekend wordt verzorgd door Stichting Nederland Monumentenland, samen met 300 lokale comités. Dit jaar vind de officiële opening plaats op donderdag 8 september in Ede. Hier kun je namelijk alleen al 350 gemeentelijke monumenten en 224 Rijksmonumenten bewonderen. Daarnaast is Ede bezig met het op duurzame wijze herbestemmen van monumenten. Daarmee past het goed bij het thema van deze editie: Duurzaam duurt het langst.

Bijzondere bezichtigingen

Er is heel veel te doen aankomend weekend en op OpenMonumentendag.nl kun je vinden wat er in jouw buurt te bezichtigen is en welke bijzondere activiteiten er worden georganiseerd.

Zo geniet je op 10 september bijvoorbeeld in het Centraal Museum in Utrecht van drie mini-lezingen over de circulariteit van de Domtoren, hergebruik in Utrecht en archeologische opgravingen. Ontdek het optreden van Spoken Word artist Pim Lammers. Het is tevens mogelijk om een rondleiding te volgen in de 1920-vleugel.

Op zondag 11 september kun je genieten van een uniek optreden van Muziekvereniging De Goede Hoop bij Kempenmuseum De Acht Zaligheden. Zij zingen uit hun programma ‘Ballroom muziek’. Ook kun je dan nog de tentoonstelling ‘Op Eenzame Hoogte’ bezoeken, over vijf eenzame kerktorens in de omgeving.

Of wordt het een dagje Zandvoort? Op zaterdag 10 september start de Open Monumentendag om 11.00 uur bij de St. Agathakerk. De focus van de monumentenroute ligt dit jaar op de Haarlemmerstraat. Deze straat heeft maar liefst 31 gemeentelijke monumenten en 5 Rijksmonumenten. Je geniet beide dagen van allerlei bijzondere monumenten. De gehele route haal je op bij het Zandvoorts Museum.

Dit is slechts een greep uit het aanbod van komend weekend. Zoek je nog een bijzonder uitje? Bezoek een monument!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.