maandag 7 augustus 2017

Knutselen & handwerken tegen stress

Knutselen is leuk. Vroeger als kind kon ik – naast verhaaltjes schrijven – uren kleuren, schilderen of zogeheten plakwerkjes maken. Knippen en plakken heeft iets rustgevends waar we als volwassenen soms hoognodig aan toe zijn. Daarom zijn er veel kleurboeken voor volwassenen verkrijgbaar. Ik vind het heerlijk: even nergens aan denken en dan een leeuw of wolf inkleuren. De geur van de potloden, iedere streek op het papier… je hoofd raakt leeg en je kan veel rustiger de dag vervolgen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Haken maakt rustig
Handwerken kan ook mee helpen om de stress uit je hoofd te laten verdwijnen. Zo pak ik zelf graag een haak- of breiprojectje op om mijn hoofd leeg te maken. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ik merk zelf dat – vooral op heel drukke schrijfdagen – dat een paar toeren haken aan een amigurumi knuffel, granny square of deken juist heel productief werkt. Na die paar toeren kan ik met volle energie en creativiteit weer verder met het schrijven van een volgende tekst. Het is gewoon heel ontspannend.

Concentratie
Waarom werkt het eigenlijk? Het heeft te maken met de concentratie die je op het knutsel-, kleur- of handwerk moet vestigen. Je wil immers niet in je vingers knippen of steken laten vallen. Dan is er in je hoofd even weinig ruimte voor wat anders. De herhaling van het haken of breien, kleuren en schilderen helpt om gedachten te ordenen. Bovendien is het gewoon heerlijk om helemaal op te gaan in het creëren van iets. En als je klaar bent, kun je er weer met een fris hoofd tegenaan.

Vakantieknutsels
Een dagje knutselen, tekenen of andere creatieve uitingen helpen ook om verveling tegen te gaan tijdens regenachtige vakantiedagen. Maak met zijn allen eens een familieportret, ga samen een kunstwerk maken of hou een tekenwedstrijd. Bij Action of Xenos hoeven de knutselspullen niet eens zo veel te kosten. Op Pinterest zijn overigens allerlei leuke knutselideeën te vinden om met elkaar tijdens de vakantie te doen. En voor je het weet is de regen verdwenen en hebben jullie iets leuks gemaakt. Zonder stress.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.