dinsdag 22 december 2015

Op kraamvisite in Apenheul

Vorige week schreef ik in Banaan met muisjes, zeehondenopvang & meer dierennieuws dat begin december orang-oetan mama Wattana was bevallen van een gezonde zoon. Hoewel Apenheul momenteel voor publiek gesloten is, mochten seizoenkaarthouders toch op kraamvisite komen op 21 en 22 december. Voor slechts € 2,50 per vooraf gekocht ticket en op vertoon van de pas mocht je naar binnen. Het opgehaalde bedrag gaat geheel naar nieuwe verrijking voor de orang-oetans op het eiland. Ben ik even blij dat ik een abonnement heb op Apenheul. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Blauwe muisjes
Gisteren reed ik om even over half 3 de parkeerplaats op bij Berg & Bosch en wandelde door het prachtige bosrijke gebied naar de St@art, het kantoor en congrescentrum van Apenheul. Hier was de ontvangst voor het kraambezoek. Bij binnenkomst werden de tickets ingenomen, abonnementspassen gecontroleerd en kreeg iedereen een sticker met een dier erop opgeplakt. Ik hoorde bij de groep van de Gorilla. Op deze manier hielden de mensen van Apenheul de groepen klein en de doorstroming hoog. Zo had iedereen straks ruim de tijd om de kleine van Wattana te bewonderen. In de St@art stonden heerlijke beschuitjes met blauwe en witte muisjes klaar, evenals een lekker bakkie Lazy Monkey koffie of thee. Om kwart over 3 kwam onze gids Iris met het Gorilla bordje haar groep halen om naar het Orang-oetan verblijf te wandelen.

Hoera! Een jongen
Het verblijf aan de buitenkant was gezellig versierd met blauwe en witte ballonnen. Ook hing er een slinger met de tekst ‘Hoera een jongen!’ op de deur. Ook in het verblijf hingen er ballonnen. Tijdens de wintermaanden wonen de orang-oetans lekker binnen. Buiten wordt het verblijf op dit moment grondig verbouwd met meer plateaus en nog meer klimmogelijkheden. Het ruime binnenverblijf van deze prachtige mensapen is opgebouwd uit verschillende ruime kamers, zodat de dieren ook lekker op zichzelf kunnen zijn of met hun eigen familie. Zo woont Wattana met haar oudste zoon Kawan en haar baby in een eigen kamer, zodat ze al haar aandacht aan haar kleintje kan schenken. Kawan is een echte grote broer, lief en zorgzaam. Al wil hij ook wel wat aandacht van het publiek. Dat de orang-oetans wel wat gewend zijn, was ook gisteren goed te zien. Wattana zat niet achterin het verblijf, maar aan het glas en liet duidelijk aan iedereen haar kindje zien. Behalve toen het tijd was om de borst te geven: Wattana ging even op een rustig plekje achterin het verblijf zitten om vervolgens haar kleine weer te komen showen.Uiteraard kregen de andere orang-oetans ook aandacht van de kraamvisite. Want als je er dan toch bent, is het wel zo leuk om de anderen even gedag te zeggen. Zoals de zwangere Sandy die lekker in haar nestje van hooi lag toe te kijken met haar familie. Of de imposante heren Amos en Kevin die ook lekker warm in het stro zaten.Na een kwartier was het tijd om afscheid te nemen en weer terug te gaan naar huis. Maar wat is het geweldig dat Apenheul dit doet voor haar abonnees en bezoekers. Want het is wel heel speciaal om zo een ukkie te zien liggen in de armen van zijn mama.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.