dinsdag 15 december 2015

Banaan met muisjes, zeehondenopvang & meer dierennieuws

December is in volle gang en dat zie je ook terug in de dierentuinen. Veel parken zijn versierd en houden speciale winteropenstellingen. Alles over de winterse uitjes lees je aankomende donderdag in de Kerstvakantie uitjes special. Vandaag is het tijd voor ander dierennieuws. Zo zijn er – ondanks de winterse kou – allerlei dieren geboren in de dierenparken. Gelukkig hoeven de kersverse mama’s niet op zoek naar een slaapplaats voor de nacht, al zullen veel van deze kleintjes wel slapen in een bedje van stro. (foto: )

Babynieuws uit Amersfoort
Begin december werden de verzorgers in De Nacht van DierenPark Amersfoort blij verrast met de geboorte van twee Galago’s. Het is moeilijk om te zien of deze nachtdieren drachtig zijn, maar de nieuwe man uit Berlijn en het vrouwtje uit Amersfoort hebben wel samen voor gezinsuitbreiding gezorgd. Over een paar weken zullen de kleintjes hun warme nestje gaan verlaten om samen met mams op onderzoek uit te gaan. Een andere bijzondere geboorte is die van de gevlekte hyenapup. Al 10 jaar hoopten de verzorgers van het park al op gezinsuitbreiding en het nieuwe koppel hyena’s hebben het dan toch gedaan. Mama is bevallen in haar eigen hol (in plaats van in het kraamhol in het binnenverblijf). Mama en ukkie zijn samen te bewonderen via de webcam.


De kleine Galago’s en mama Osaghie met pup (foto’s: DierenPark Amersfoort)

Babyboom & afscheid in Apeldoorn
Ook uit Apenheul is mooi babynieuws gekomen. Zo is orang-oetan mama Wattana begin december bevallen van een gezonde baby en werd er vandaag bekend dat supermama Sandy zwanger is. De kleine van Wattana zal in het voorjaar van volgend jaar dus een speelkameraadje krijgen! Ook mocht Apenheul een kleine wolaap verwelkomen: mama en baby van deze zeldzame dieren maken het goed. En in het nachtverblijf is er ook een grijspootdoeroecoeli geboren! De bananen met muisjes vliegen om je oren in het Apeldoornse apenpark. Naast prachtig babynieuws is er ook triest nieuws uit Apenheul: de oudste gorilla Lobo is overleden. Deze prachtige oude dame is 42 jaar oud geworden. Haar jongste telg Jabari is liefdevol opgevangen door zijn broers. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Apenheul)

Bouw- & Babynieuws uit Kerkrade
Het altijd mooie GaiaZOO verwelkomde eind november een kleine kuif mangabey in de groep. De apen delen een verblijf met de gorilla’s, maar om moeder en kind voldoende ruimte te geven, zitten zij nog even apart. Maar dat zal binnenkort vast wel goed komen. Ondertussen wordt er in de Limburgse dierentuin gebouwd aan het vernieuwde Taigagebied. De komende twee jaar zullen er verblijven komen voor monniksgieren, berberapen, kamelen, aasgieren, steppelemmingen en diverse bontgekleurde Taigavogels. Het Noordelijk halfrond zal op deze wijze beter worden vertegenwoordigd in de zoo. De bouw en het plaatsen van dieren zal in fases gaan en alles zal in 2017 helemaal gereed zijn.


Baby kuif mangabey & toekomstige bewoner van de Taiga (foto’s: GaiaZOO)

Eerste zeehondenpup opgevangen
Zowel in Ecomare en Zeehondencrèche Lenie ’t Hart hebben de eerste zeehondenpups van het seizoen al opgevangen. Op de foto zie je Lau in quarantaine in Ecomare. Het dier heeft wonden in zijn nek, waarvan de medewerkers in de opvang niet helemaal kunnen plaatsen waar die nu vandaan zijn gekomen. Het pittige kereltje is op Texel in het quarantaine bassin te zien, maar ook te volgen via de webcam. Als hij voldoende is aangesterkt gaat hij weer terug. In het Groningse Pieterburen ligt nu een zeehondje met een ontstoken oogje. De winterperiode is altijd druk voor deze opvangcentra. Als je ze een warm hart toe draagt, kun je via de eerder genoemde websites een donatie doen, zodat de zeehonden geholpen kunnen worden. (foto: Ecomare, Salko de Wolf)

Voltreffer wint prijs
‘Wat een raar ding,’ moet chimpansee Tushi gedacht hebben toen op vrijdag 10 april er een drone met camera over het verblijf vloog in Burgers’ Zoo. Voor het tv-programma Burgers’s Zoo Natuurlijk (RTL 4) maakte René van Manen van Storm Solutions met een drone (uitgerust met Go-Pro) filmopnames in de dierentuin. Niets bijzonders zou je denken. Toch waren de chimpansees het daar niet mee eens. Ze vonden het maar een raar ding boven hun eiland. Met takken klommen zij snel in de bomen. Zolang het ding hoog boven de bomen bleef was er niets aan de hand, maar René maakte een foutje… hij bracht de drone weer op hoogte van de chimpansees waar Tushi het met haar stok vakkundig uit de lucht mepte. Het filmpje is inmiddels de hele wereld over gegaan en leverde Tushi en het park zelfs een prijs op: Drone Video van het Jaar 2015. De prijs is uitgereikt aan filmer René. En omdat het filmpje zo leuk is, deel ik hem ook nog maar eens een keer. (foto: Burgers’ Zoo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.