woensdag 2 december 2015

Adventskalender: aftellen naar Kerst

Als het goed is mochten veel kinderen en volwassenen het eerste vakje van hun Adventskalender of December kalender kraskaart openen, want gisteren was het natuurlijk 1 december. De Advent kalender is vaak een kartonnen kalender met vakjes waarachter je chocolaatjes of kleine cadeautjes kunt vinden. De voorkant kan een kersttafereel bevatten, maar tegenwoordig heb je ook verschillende kalenders met trendy afbeeldingen van Cars, Disney prinsessen en Star Wars. Maar wat heeft deze kalender eigenlijk met Kerst te maken? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Voorbereiding
In het Christendom is de adventsperiode de tijd waarin Christenen zich voorbereiden (advent komt van het Latijnse adventus en dat betekent komst) op de komst van Kerst. Officieel telt de adventsperiode vier zondagen: de advent begint tussen 27 november en 3 december na het feest van Christus Koning van het Heelal. De advent eindigt op kerstavond (24 december). Echter kan de periode soms verschillen qua christelijke geloofsstroming.

Adventskaarsen
Veel mensen vieren symbolisch de advent door middel van een krans met vier kaarsen of een kandelaar met vier kaarsen. Iedere zondag tot aan 24 december wordt er een kaars extra aangestoken. Op de eerste adventszondag brandt er dus een, de zondag erop branden er twee tot dat alle kaarsen branden op de vierde zondag van de Advent.

Adventskalender
Om de adventsperiode voor kinderen ook heel bijzonder te maken, ontstond de Adventskalender. Op de eerste zondag tot en met kerstavond mochten kinderen een luikje of deurtje openmaken en vonden een stukje speelgoed of een snoepje achter het deurtje. Soms bestond de kalender uit doosjes of laatjes. De meeste kalenders die tegenwoordig te koop zijn starten met aftellen naar kerstochtend vanaf 1 december. Dit maakt het makkelijker voor fabrikanten om de kant-en-klare kalenders te maken en voor meerdere jaren geschikt te laten zijn. Hierdoor kan het zijn dat er geen vier zondagen passen in de adventskalender, maar het aftellen wel voor iedereen heel toegankelijk is geworden.

Online kalenders
Veel bedrijven geven tijdens de adventsperiode ook cadeautjes weg via een kalender, maar dan online. Traditiegetrouw kun je ook weer meedoen met de Adventskalender van het hippe cosmeticamerk essence. Check de website voor alle details. Iedere dag kun je iets nieuws winnen uit de collectie van essence. Je kunt per dag een keer mee doen en ontvangt bericht als je gewonnen hebt. (afbeelding: essence)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.