maandag 14 december 2015

Op avontuur in
WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is voor een groot deel nog een bouwterrein met zuigende blubber, plastic beschermkappen en rondzwervend bouwmateriaal. Mannen in fluorescerende hesjes en bouwhelmen wandelen met gereedschap op de schouder voorbij, terwijl een grote groep nieuwsgierige belangstellenden gewapend met foto- en filmcamera’s geïnteresseerd hun blikken op het project werpen. Afgelopen vrijdag mocht ik – samen met andere pers – een kijkje nemen in de nieuwe themadierentuin van 22 hectare groot. Een bijzonder bezoek waarbij ik werkelijk van de ene in de andere verwondering liep. (foto’s: Berry de Nijs & Esmeralda van Ree/Writing Berries)


Safaritruck
Maar laten we bij het begin van de dag beginnen: het ontvangst. Even voor half 1 reden ik en Esmeralda (mijn extra fotografe van de dag) afgelopen vrijdag 11 december het bouwterrein op. Hier stonden meerdere mensen te wachten op onze lift naar het toekomstige Animazia (het oude speelparadijs Yucatan). De safaritruck is een echte, open vrachtwagen met gezellige bankjes en een afdakje die straks over de savanne zal gaan rijden als WILDLANDS open gaat. Echter moesten we vandaag in en uit stappen via een ijzeren trap. Straks – zo vertelde de zeer vriendelijke en behulpzame chauffeur – zal je op de savanne makkelijk zo in en uit lopen dankzij het plateau (en dan is het ook meteen rolstoelvriendelijk). Vrijdag was het even behelpen, maar het bleek een bijzondere start van de dag te worden.

Verhalen & klimaatwerelden
In Animazia werden we ontvangen door Neila en Babu, de mascottes van Animazia. Bij hun clubhuis vertelde Frankwin van Beers (algemeen directeur van Dierenpark Emmen) vol trots over het nieuwe themapark. Ja, themapark, want WILDLANDS wordt zoveel meer dan alleen een traditionele dierentuin. Storytelling en beleving staan namelijk centraal in de klimaatwerelden. Uiteraard spelen de dieren hierin een grote rol, als onderdeel van het grote geheel: de beleving van jong en oud. Het park is opgedeeld in drie klimaatwerelden. In iedere wereld is straks iets bijzonders te beleven.Zo kun je in Jungola (de grote tropische kas) Jim ontmoeten die op zoek is naar een bijzondere vogel. Ooit stortte zijn vliegtuig neer in de jungle, maar hij overleefde. Klim en klauter hoog boven de grond van het oerwoud en sta oog in oog met aapjes. Of maak een boottochtje door de rivier en kom wel heel dichtbij de badende olifanten…In Nortica – het poolgebied – loopt een Russische professor die je mee wil nemen naar zijn poolstation met het experimentele voertuig de Arctic 1. Maar of dat nu allemaal zo goed gaat? Eenmaal op de pool kun je genieten van ijsberen en tussen de pinguïns doorlopen. Of ga naar Serenga, waar de leeuwen uitzicht hebben op de savanne en je met een truck een rondreis tussen de dieren door kan maken… Dat klinkt toch al geweldig?

Klimaatneutraal gebouwd
WILDLANDS wordt het eerste park waar entertainment, attracties, educatie en cultuur & natuur hand en hand zullen gaan. Het park is geheel CO2 neutraal gebouwd en maakt gebruikt van bio-energie. Ook de dieseltruck op de savanne zal rijden op schone energie: gerecycled frituurvet. Mocht dit niet afdoende zijn, dan kan het park terecht bij de lokale boeren voor speciale olie om biodiesel van te maken. Een win-winsituatie dus.

Ontdekkingstocht
In drie verschillende groepen werden we rondgeleid door het park. Onze groepsleider Egbert Jan nam ons mee naar Serenga. En meteen keken we onze ogen uit. De verblijven zijn echt heel groot en natuurlijk aangelegd. Geen glas, geen tralies, geen zichtbare hekken... Een bijzondere bavianentempel zal je straks het gevoel geven dat de apen naar jou kijken in plaats van andersom. En de termietenheuvels maken een prachtige uitkijkpost over de savanne. We kregen ook een ritje met de truck door dit geweldig grote verblijf.Na dit bijzondere ritje stond er al weer een nieuw voertuig klaar: een helikopter. Dit gaf een schitterend uitzicht op het park van boven af, zoals je op onderstaand filmpje kunt zien (in de lucht gefilmd door Esmeralda).De volgende plek die we gingen ontdekken was Jungola. De grote kas zal straks het thuis worden van aapjes, vogels en de olifanten zullen het gaan gebruiken als binnenverblijf. Meteen valt het vliegtuig op van Jim en de bootjes op de Rimbula rivier. Misschien kom je straks met een boottochtje wel zwemmende olifanten tegen…Tot slot mochten we even een kijkje nemen in Nortica, het poolgebied van WILDLANDS met een doorloopgebied voor de pinguïns en mensen en het prachtige megagrote ijsberenverblijf. Het zeeleeuwen- en pelsrobbentheater en verblijf ligt er ook al keurig bij. Zelfs het Kompasplein – de plek waar het avontuur begint – mochten we even zien.Prachtig park
Dierenpark Emmen is natuurlijk een begrip voor velen. Na 80 jaar zal Dierenpark Emmen haar deuren op 1 januari niet meer openen. De dieren zullen verhuizen naar hun nieuwe – zeer grote en luxe – verblijven in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. En het oude park zelf? Dat zal worden omgetoverd tot een historisch stadspark. De modderige tour door WILDLANDS was echt geweldig en gaf al goed weer hoe mooi het park er straks uit komt te zien. Dat komt vooral ook door het oog voor die kleine details die de beleving nog net wat sterker maken. Ik zag in mijn verbeelding de leeuwen al op hun rotsen liggen likkenbaarden, omdat de giraffen aan de andere kant van de brug staan te grazen. Ik zag ijsbeer Noordje al een bommetje maken en even onder water gedag komen zeggen aan het glas. Ik hoorde in mijn hoofd de trommels in Jungola en zingende gibbons die net zo nieuwsgierig zijn naar ons als wij naar hun. Is het al 25 maart?Plant de vlag in WILDLANDS
Wil jij als een van de eersten WILDLANDS Adventure Zoo Emmen bezoeken en er zelfs tijdens het WildCamp blijven slapen? Dat kan als je jouw beste survivaltip achterlaat met foto op de Facebookpagina van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen. Het expeditieteam bestaat uit 20 personen en samen zullen zij Jungola, Serenga en Nortica als eersten ontdekken. Daarna blijft men overnachten in de wildernis. Ben jij een echte avonturier? Doe dan mee!

Meer foto’s van dit unieke persevent vind je op Instagram en Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.