donderdag 13 augustus 2015

De Mesdag Collectie presenteert: Zeebonken & Strandgasten

Hendrik Willem Mesdag is bij het grote publiek vooral bekend van het Panorama van Mesdag. Een immens schilderij dat je meeneemt naar het strand. De zee en het strand vormden voor Mesdag een van de grootste bronnen van inspiratie. Hij was vaak te vinden op het strand van Scheveningen. Nu is Scheveningen een van de meest populaire badplaatsen, maar in zijn tijd was het strand vooral een plek van visserij. Naast kunstschilder was Mesdag ook verzamelaar (zoals je eerder dit jaar kon lezen in het artikel: Bijzondere opening van het Mesdagjaar) en hij verzamelde graag hedendaagse kunst. Een combinatie die eigenlijk een perfect uitgangspunt bleek voor deze nieuwe tentoonstelling, waar ik vanmorgen alvast een kijkje mocht nemen. (sfeerfoto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Cursus: De Kunst van het Tentoonstellen
Zeebonken & Strandgasten is eigenlijk het resultaat van de cursus De Kunst van het Tentoonstellen, waarbij ambitieuze starters en studenten leren hoe je een tentoonstelling maakt. Vanaf het bedenken van tentoonstellingsconcepten tot aan het uitvoeren ervan en alles wat er tussen zit komt tijdens de cursus voorbij. Begeleider en hoofdconservator van het Van Gogh Museum Edwin Becker vertelde vanmorgen tijdens de perspreview dat hij zeer trots is op de 12 cursisten, want ze hebben een prachtige tentoonstelling gemaakt bestaande uit hedendaagse kunst, die perfect past bij de geest van Mesdag.

Zeebonken & Strandgasten: een echt familie-uitje
Naar het strand gaan is een echte familieaangelegenheid, daarom moest de tentoonstelling ook zeker geschikt zijn als familie-uitje. Door middel van voor iedereen aansprekende foto’s en beelden is dat zeker gelukt. Voor kinderen kunnen sommige beelden kleurrijk en vrolijk zijn, maar voor volwassenen kan ieder beeld een diepere lading hebben – zo blijkt uit de verhalen van curatoren Celine Ariaans en Nina Groen die ons vanmorgen langs de hoogtepunten van de tentoonstelling leidden. Maar dat niet alleen. De educatieve kubussen zorgen voor interactie tussen kinderen en hun ouders of grootouders. En tijdens de schelpentocht wordt samen praten over wat je ziet zeker gestimuleerd. De catalogus is overigens een echte must have, want naast allerlei leuke weetjes over de 13 kunstenaars en hun werk is het ook een soort vakantieboek met puzzels, spelletjes en knutselopdrachten. (kunstwerk van Neel Korteweg)

Samenwerken aan kunst
Om de familietentoonstelling echt te openen mochten vanmorgen kinderen van de Haagse BSO De Grote Beer zelf ook een kleine versie maken van ‘Ocean View’ van Subodh Kerkar. Ocean View is geheel gemaakt met schelpen van mosselen uit India, Denemarken en Nederland. Dit leverde niet alleen een prachtig schouwspel op aan kleur, maar ook een bijzondere kennismaking van kunst voor deze kinderen. De allereerste schelpen werden geplaatst door Wite de Savornin Lohman. Beide kunstwerken vind je overigens in de tuin bij de entree.



Zeebonken: mysterieus & rauw
Een bord waarop de soep meebeweegt op de deining van de zee, een man die in gedachten over het blauwe water uitkijkt en een kleine kajuit waar geslapen wordt: de zeebonken mogen dan wel echte kerels zijn, maar ze hebben ook een zeer zachte kant. Kunstenaar Henk Wildschut legde het leven aan boord van een tanker vast in prachtige reële, bijna rauwe foto’s. In de tweede zaal van het gedeelte Zeebonken vind je een mysterieuze wereld met onder meer kleurrijke foto’s gemaakt op Madagaskar door Scarlett Hooft Graafland. Hier kun je overigens ook leren hoe je moet navigeren met behulp van de sterren of samen leren scheepsknopen te leggen. (kunstwerk 'Sailing Boat' van Scarlett Hooft Graafland)



Strandgasten: prikkel de fantasie
Jutterskunst van gevonden troep op de stranden van Texel, strandlakens met een mysterieuze afdruk, bijzonder drijfhout en wel heel symmetrische parasolletjes aan de kust… In de bovenzalen van Zeebonken & Strandgasten vind je de echte strandbeleving. De educatieve zuilen behandelen de veranderingen in strandbeleving, maar vertellen ook bijzondere verhalen over het strand. Geniet van zeegeluiden en de Jutterskunst van Maria Roelofsen of de strandbeleving aan de Adriatische kust. In de tweede kamer ga je op reis naar een heel bijzondere onderwaterwereld. Neel Korteweg maakt van schatten die aanspoelen uit de zee wel heel bijzondere nieuwe dieren. De wierdansers aan de muur en de nieuwe ‘diersoorten’ uit haar fantasie komen helemaal tot leven. (kunstwerk detail van AV_Adria_001 van Bernhard Lang)


Jutterskunst van Maria Roelofson / Wierdansers van Neel Korteweg

Kunst in de binnentuin
Ook binnen aan vaste collectie zijn wat kunstwerken toegevoegd, zoals drie kunstwerken van Daphne Hatt. Je moet even zoeken naar de fijne werkjes, maar het is zeer zeker de moeite waard. Vooral de schelpen met verzilverd zeepaardje is een droombeeldje waar je naar zal blijven kijken (detail op de foto). Vervolgens moet je niet vergeten ook de binnentuin te bezoeken. Hier vind je een groot beeld geïnspireerd op de wierdansers en gekke nieuwe krabben- en schelpendieren van Neel Korteweg. Midden op het grasveld wandelt daardoor wel een heel bijzonder dier. Maar ook het drijfhoutlaantje van Frans Polman is intrigerend. Draai maar aan het hout – jawel, het mag! – en ontdek alle facetten van deze bijzondere pilaren.


Neel Korteweg / Frans Polman

Ga het zien
Zeebonken & Strandgasten is een zeer bijzondere tentoonstelling in de geest van Mesdag. Hou jij van het strand, de zee en de schatten die je er kunt vinden? Laat je dan inspireren in De Mesdag Collectie aan de Laan van Meerdervoort (vlakbij het Vredespaleis) in Den Haag. Neem je ouders en je kinderen mee en geniet met zijn allen van de bijzondere hedendaagse kunstwerken en wie weet raak je zo geïnspireerd dat je daarna samen op het strand op zoek gaat naar je eigen kunstwerk. De tentoonstelling is te zien vanaf 15 augustus tot en met 1 november. Ik heb in ieder geval zeer genoten. (Lachende krab, Neel Korteweg)

Meer foto's zullen gaan verschijnen op Writing Berries.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.