woensdag 19 augustus 2015

Internationale Dag van de Orang-Oetan

Ik vind het een van de meest intrigerende mensapen die je kunt tegenkomen in de dierentuin. Hoewel ik ook uren naar andere mensapen en apen kan kijken, heeft de orang-oetan iets wat zo… bij gebrek aan een beter woord… menselijk is. Waarom weet ik niet, maar als ik zie hoe ze samen communiceren, elkaar aanraken, plagen en liefhebben, dan is het heel bekend. Maar misschien komt het ook door de ogen. Je kunt duidelijk zien dat ze je aankijken. En dan vraag ik mij altijd af: ‘Wat zou hij of zij nu van mij vinden?’ Orang-oetans worden door de mens in hun voortbestaan bedreigd. En daarom is deze dag in het leven geroepen: de dag van de orang-oetan. Want op deze dag staat de problematiek rondom deze prachtige mensapen centraal in de hoop dat we ze weer beter kunnen gaan beschermen met zijn allen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Apenheul)

Wist je dat…

…orang-oetan bosmens betekent in het Indonesisch? De eerste mensen die in aanraking kwamen met deze prachtige dieren zagen namelijk veel gelijkenissen tussen hun mede-junglebewoners en zichzelf.

Orang-oetans in Apenheul

…er twee verschillende soorten orang-oetans zijn? De ene soort komt van Borneo en wordt de Borneose orang-oetan genoemd. Deze soort kun je in drie ondersoorten onderverdelen: de centrale, noordwestelijke en noordoostelijke Borneose orang-oetan. De tweede soort woont op Sumatra en is de Sumatraanse orang-oetan. Je kunt de verschillen zien aan de vacht. Die van de Borneose orang-oetan is donkerder en stugger dan de Sumatraanse. Ook de wangplaten van de beide soorten is anders. Die van de Borneose orang-oetan groeien naar voren waardoor het mannetje een komvormig gezicht krijgt en de Sumatraanse is meer vlak. In de dierentuinen komt vaak de Borneose orang-oetan voor.

Borneose orang-oetan in Apenheul en Ouwehands Dierenpark

…orang-oetans heel speciale duimen hebben? De duim aan de hand is vrij klein, zodat deze niet in de weg zit met het slingeren van boomtak naar boomtak. Aan de andere kant hebben de orangs wel een grote ‘duim’ aan hun voet zodat ze goed kunnen klimmen en klauteren. En dat is wel zo fijn, want orang-oetans vinden het heerlijk om hoog in de bomen te klimmen. Handig, nietwaar.

Klimmen en klauteren in Apenheul en Ouwehands Dierenpark

…orang-oetans eigenlijk het liefst alleen leven? Eigenlijk komen vrouwtjes en mannetjes alleen bij elkaar om te paren. Mama krijgt het kindje en voedt hem of haar op totdat de kleine groot genoeg is om voor zichzelf te zorgen (meestal tot een jaar of zeven). Familieleden gaan hun eigen weg, maar weten als ze elkaar in het grote bos tegenkomen wel dat ze familie zijn. Een knuffel kan er dan ook zeker nog wel van af. In de dierentuinen wonen orang-oetans vaak in kleine groepjes met voldoende ruimte (zowel buiten als binnen) waar ze hun eigen plekje op kunnen zoeken.

Familie in Ouwehands Dierenpark en Allwetterzoo M√ľnster

…op subtiele wijze communiceren. Soms hebben ze aan een blik genoeg om te begrijpen wat de ander bedoeld.

Ouwehands Dierenpark / Apenheul

…alleen de mannetjes van die prachtige wangplaten hebben? Wanneer het mannetje volwassen wordt en hij meer testosteron aanmaakt, ontstaan de wangplaten vanzelf. Deze vinden de vrouwtjes heel erg aantrekkelijk.

Imponerende wangplaten in Apenheul

…iedere avond hun eigen bedje opmaken? In de dierentuinen doen ze dat graag met stro en soms zelfs oude dekens (die zijn overigens ook leuk om mee te spelen). In de natuur gebruiken de orangs bladeren en takken.

Uitrusten of Superaapie spelen in Ouwehands Dierenpark

…de orang-oetans met uitsterven worden bedreigd? De Sumatraanse orang-oetans nog meer dan de Borneose, maar beide soorten hebben het zwaar. Dat komt onder andere door de hevige boskap op Borneo en Sumatra. Hierdoor verkleint het leefgebied van deze mensapen aanzienlijk. Wil je helpen om de orang-oetan zijn leefgebied terug te geven? Adopteer dan via het Wereld Natuur Fonds symbolisch een orang-oetan en help mee. Want dan weten we allemaal zeker dat de dierentuin niet de enige plek is waar we straks van deze prachtige dieren kunnen genieten.

Apenheul / Ouwehands Dierenpark

Foto’s
Alle foto’s geplaatst bij dit artikel zijn gemaakt door mij, in de volgende dierentuinen:
- Apenheul
- Ouwehands Dierenpark
- Allwetterzoo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.