dinsdag 4 augustus 2015

Shopping Honey: Honing van het huis

Dat is nog eens een huismerk: Shopping Honey van Alexandrium Shopping Center in Rotterdam. Deze honing wordt verkocht in de winkel Nokke in het winkelcentrum, maar wordt ook gemaakt in het winkelcentrum. Sterker nog: óp het winkelcentrum. Want bovenop het groene dak woont een gezellig bijenvolk (hier geplaatst in samenwerking met het winkelcentrum door imkerij Stripecity) dat ijverig de meest heerlijke honing maakt.

Al sinds 2013
Het bijenvolkje, de Carnica bijen, wonen al sinds 2013 op het dak van Alexandrium. Het dak bevat sedum en vele vetplanten waar de bijen zich aan te goed kunnen doen. Ook scannen ze vaak in de nabije omgeving naar lekkere nectar. Bijvoorbeeld bij de buren in de tuin. Carnica bijen zijn heel gemoedelijk. Ze steken zelden en zijn nogal op zichzelf. Dit jaar heeft de imkerij een tweede volkje bijgeplaatst, zodat ze samen voor de heerlijkste honing kunnen zorgen.

Bijenparadijs
De bijen hebben het zwaar in Nederland. Veel volkeren worden met uitsterven bedreigd, omdat veel planten met insecticiden worden behandeld. Maar ook mijt en te weinig bloeiende beplanting (onbespoten!) bedreigd het voortbestaan van de bij. En dat terwijl ze zo broodnodig zijn voor het bestuiven van planten en gewassen, zodat wij lekker kunnen eten. De mensen van Alexandrium vinden duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen heel belangrijk en daarom creëerden zij dit duurzame plan en bieden huisvesting aan de Carnica bijen. In ruil daarvoor krijgt de winkel Nokke dus honing om te verkopen.

Heerlijke honing
In 2014 hadden de bijen maar liefst 50 potten honing gemaakt en dit jaar is dat al verdubbeld naar 100 potten honing. De Shopping Honey was vorig jaar binnen een dag uitverkocht en naar verwachting zullen deze potten ook weer de winkel uitvliegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.