Zo besteedt je een heel artikel aan de nieuwe geboortes in de dierentuin (uiteraard vaak geregeld dankzij het Europees Fokprogramma) en zo stroomt mijn e-mailbox weer vol met heuglijk geboortenieuws! Logisch eigenlijk, want de meeste dieren krijgen hun kleintjes in de lentemaanden. Naast geboortes is er ook ander belangrijk nieuws uit de natuur, zoals de dierenrechten, nieuwe bewoners en een app voor vogelliefhebbers. (foto: Berry de Nijs - Diergaarde Blijdorp)
Geboortenieuws
Hieperdepiep Hoera! Er zijn weer veel lieve diertjes geboren de afgelopen weken. Zo loopt er nu tussen de Schotse Hooglanders op Landgoed Hoenderdaell een klein stierkalfje rond. Kom niet te dichtbij, zeggen de verzorgers, want moeders is zeer alert en klaar om een ieder die in de buurt komt op de hoorns te nemen. Ook zijn er liefkozingen op het Landgoed gespot tussen de lynxen Heidi en Herman… dus wie weet komen er ook nog kleine lynxjes van.
Foto’s Henk Gerber
Dierenpark Emmen heeft heuglijk nieuws. In het Moederdagweekend zagen namelijk een klein girafje en een olifantje het levenslicht. Het girafje is het tweede kind van mama Abidemi en heeft de naam Manu, wat Afrikaans is voor tweede, gekregen. Mama Mingalar Oo heeft een gezonde zoon op de wereld gezet. Omdat hij het laatste nageslacht is van olifantenman Radza heeft de kleine de naam Radza Junior gekregen. Op zondag 25 mei zal er een heuse babyshower worden gegeven. Voor meer details van deze feestelijkheden kijk je natuurlijk op de website van het dierenpark.
Foto’s Dierenpark Emmen
In DierenPark Amersfoort is er drie weken geleden een kaalkopibisje geboren. Een goede ontwikkeling voor het eerder genoemde Europese fokprogramma, omdat de Noordelijke Kaalkopibis tot de 100 meest bedreigde vogelsoorten behoort. De kleine ibis is onlangs geringd, zodat ze precies weten wie hij is als hij volwassen wordt. Kaalkopibissen gaan namelijk in de loop der jaren steeds meer op elkaar lijken. Wie daar geen last van hebben zijn de zeehondenpups die afgelopen week werden geboren in Boudewijn Seapark te Brugge. Op Moederdag werd de eerste kleine geboren en deze werd vernoemd naar de winnaar van het songfestival Conchita (zelfs al is het geslacht nu nog niet goed te bepalen). Mama Celia is supertrots op haar kleine pup, maar ook op haar dochter Uma die afgelopen maandag haar kleine kreeg. En zaterdag beviel Tag van een flinke pup. De puppy’s en hun mama’s maken het goed en zijn te bewonderen in het buitenverblijf.
Foto links DierenPark Amersfoort, rechts de kleine Conchita uit Boudewijn Seapark Brugge
Nieuwe verblijven & bewoners
Hoewel geboortes ook nieuwe bewoners voor de verschillende dierenparken hebben bezorgd, zijn er ook een aantal dieren verhuisd en hebben zo hun intrek genomen. In DierenPark Amersfoort zijn twee nieuwe hyena’s komen wonen, namelijk het mannetje Balai en het vrouwtje Osagie. Onlangs hebben ze samen hun verblijf verkend en deze kennismaking verliep zeer goed. DierenPark Amersfoort hoopt – als coördinator van het Europees fokprogramma van de gevlekte hyena – dat er pups van gaan komen. Ook hopen zij dat de twee Tsjechische Geoffroy’s katten dames op den duur met het aanwezige mannetje kittens zullen krijgen. De zusjes Svetla en Mila hebben altijd samengeleefd en zullen dat nu ook blijven doen. In de paartijd zullen ze aan Pampa worden voorgesteld.
Foto's DierenPark Amersfoort
Sinds 29 april kun je in Safaripark Beekse Bergen genieten van nijlpaarden en krokodillen. Toch hebben onlangs de nijlpaarden voor het eerst hun verblijf eens goed verkend (wat hun medebewoners toch wel even vreemd vonden). De nieuwe dieren hebben in de eerste week al 40.000 bezoekers getrokken (dat is de drukste week sinds 45 jaar!). De bewoners van GaiaZOO hebben ook nieuwe buren gekregen. Het wasberenverblijf is namelijk onlangs geopend en hiermee is de eerste fase van het nieuwbouwproject gerealiseerd. De wasberen zullen nog stinkdieren als directe buren in het verblijf krijgen.
Foto links Safaripark Beekse Bergen, rechts GaiaZOO
Vogelgedrag uitvogelen
Waarom landt een vogel in een woonwijk en een ander in het weiland? Waarom komen sommige vogels altijd terug op een bepaalde plek en zal een ander nooit van een woonplaats weggaan? Met de nieuwe app ‘Vogel het uit!’ kun je dit ontdekken, maar ook meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van vogels. De app is ontwikkeld door de Universiteit van Amsterdam. Via de app kun jij je steentje bijdragen aan een grootschalig onderzoek, want via je mobiele telefoon kun je verslag uitbrengen aan de wetenschappers. Voor de app wordt er gebruik gemaakt van rugzakjes met gps-zendertjes zodat de wetenschappers weten wat de vliegroutes zijn. Wil je meedoen? Download dan de gratis app via de App-Store of via Google Play. (foto: Universiteit van Amsterdam)
Honden voor Honden
Het is geen Kinderen voor Kinderen waarbij verschillende hondenkoren in kleurrijke kleding een liedje gaan zingen, maar de Nederlandse honden komen wel samen met WSPA op voor hun soortgenoten in andere landen. Er is veel hondenleed in de wereld, zoals zwerfhonden, de zogeheten puppyfarms en natuurlijk het ongeoorloofd doorfokken. Daarom trok het Honden voor Honden team door Nederland om baasjes en honden hun poot te laten zetten om deze honden te helpen. Op het Animal Event in Hilvarenbeek en tijdens een speciale play date in het Vondelpark kwamen heel veel mensen bijeen. Zet ook je poot onder de petitie: WSPA.nl/hondenvoorhonden. (foto: WSPA)
De dierenkieswijzer
Donderdag 22 mei gaan we naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Wil jij ook dat dieren en dierenrechten beter worden vertegenwoordigd in het Europese parlement? Doe dan de Dierenkieswijzer van de Dierencoalitie. Vul jouw mening in op verschillende stellingen die met dierenrechten te maken hebben en de website berekent welke partij jouw mening het beste onderstreept. Geef jij de dieren een stem? (foto: Berry de Nijs)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.