maandag 5 mei 2014

Vier de vrijheid op Bevrijdingsdag

Hoewel het allang geen Nationale vrije dag meer is (dit wordt per branche en per cao bepaald), is Bevrijdingsdag wel een Nationale feestdag. Nadat we gisteren twee minuten stilte in acht hebben genomen voor het herdenken van de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle andere oorlogen en missies ver na WO II, mogen we vandaag onze vrijheid vieren. (foto: J. van den Berg)



Hotel de Wereld
We vieren op 5 mei de bevrijding van Nederland, omdat op 5 mei 1945 de Duitsers zich overgaven. In Wageningen werd in het beroemde Hotel de Wereld het verdrag opgesteld door de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz en de Canadese generaal Charles Foulkes, onder toeziend oog van onze Prins Bernhard – die op dat moment commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten was. Uiteindelijk werd het verdrag op 6 mei echt getekend, maar we houden 5 mei wel aan als de dag waarop de Duitse strijdkrachten vielen. Jarenlang werd er een defilé in Wageningen gehouden, waarbij verschillende Veteranen uit binnen- en buitenland mee mochten lopen. Het Bevrijdingsdefilé werd bijgewoond door Prins Bernhard en voerde uiteraard langs Hotel de Wereld. Na het overlijden van de prins werd zijn verjaardag – 29 juni – uitgeroepen tot Nationale Veteranendag. Deze viering vindt plaats in Den Haag.

Feestje!
Vrijheid vier je natuurlijk uitgebreid met een feestje. Naast de indrukwekkende verhalen die gisteravond Dodenherdenking omlijstte, is het tijd om ouderwets los te gaan. In verschillende steden worden er daarom popfestivals en dergelijke georganiseerd. Want bij een feestje hoort natuurlijk muziek. Ieder jaar zijn er verschillende artiesten die worden aangesteld door Nationaal Comité 4 en 5 mei als ‘ambassadeurs van de vrede’. Zij toeren per helikopter over Nederland om zoveel mogelijk verschillende Bevrijdingsfestivals aan te doen.

Stilstaan bij vrede & vrijheid
4 en 5 mei zijn belangrijke data. Iedereen heeft wel een familielid met een directe connectie aan de Tweede Wereldoorlog. Een (oud)oom die in het verzet heeft gezeten, een overgrootmoeder die bij de voedselbank werkte of een familielid dat heeft moeten onderduiken. Het is mooi om naar deze verhalen te luisteren, ze binnen te laten en erover na te denken. Alleen dan kun je beseffen hoe bijzonder het is, dat we op 4 mei twee minuten in stilte kunnen en mogen herdenken. Maar ook hoe fijn het is dat we op 5 mei onze vrijheid kunnen vieren. Mocht je vandaag een veteraan tegenkomen, negeer hem dan niet, maar salueer eens naar hem of maak een praatje, want dankzij hem vieren we vandaag feest.

Fijne Bevrijdingsdag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.