De vrucht die veel voorkomt in deze tijd van het jaar is de pompoen. Misschien een beetje flauw van smaak als je hem zo eet, maar wel goed en makkelijk te verwerken in typische herfstgerechten, zoals stoofpotten, taarten en andere cakes. Maar we zien hem ook uitgehold voor de deuren staan: met enge ogen en een gemene glimlach en een lantaarn in zijn binnenste. Want de pompoen als lampion is een traditie tijdens Halloween.
Stingy Jack
De legende van de Jack O’Lantern stamt uit het oude Ierland. Volgens het verhaal was er een man genaamd Stingy Jack die er van hield om de duivel in de maling te nemen. Zo zorgde hij ervoor dat de duivel zich veranderde in een munt om het bier mee te betalen, maar in plaats van deze munt uit te geven, stopte Jack deze in zijn zak samen met een zilveren kruis. Hierdoor kon de duivel niet ontsnappen. Pas wanneer deze beloofde Jack een jaar met rust te laten, liet hij hem vrij. Na een jaar kwam de duivel terug en liet zich wederom in de maling nemen. Ditmaal zat hij in een boom waar Jack snel een kruis in de stam kraste, zodat de duivel de boom niet uit kon. Pas toen deze beloofde Jack tien jaar met rust te laten en niet zou komen voor zijn ziel wanneer Jack zou overlijden, haalde hij het kruis weg en was de duivel vrij. De duivel hield zijn woord en liet Jack met rust. Toen Jack kort daarna overleed mocht hij door zijn daden de hemel niet in. Eenmaal aan de poorten van de hel herinnerde de duivel hem aan de gedane belofte en wees hem de deur. Daarbij gooide hij Jack een gloeiend kooltje na. Jack was gedoemd te blijven zwerven over de aarde. Het kooltje stopte hij in een uitgeholde knol, zodat hij een lantaarn had om zijn weg te verlichten. Hierdoor ontstond de naam Jack of the lantern, op zijn Iers Jack O’Lantern.
Van knollen naar pompoenen
In Ierland was het traditie om uitgeholde knollen met enge gezichten erop te gebruiken om de dolende ziel van Jack op afstand te houden. De Ierse kolonisten namen deze traditie mee naar Amerika waar ze al snel iets beters vonden om Jack O’Lanterns van te maken: de pompoen. Deze inheemse vrucht is stevig, makkelijk uit te hollen en de wasachtige schil doet ideaal dienst als lantaarn. En eenmaal uitgehold hou je een berg pompoenzaden en vruchtvlees over waar je weer heel lekkere dingen van kan maken.
Pumpkin pie & pompoensoep
Bijvoorbeeld de traditionele pumpkin pie met kruiden als gember en kaneel voor een koekachtige smaak, of een heerlijk romige pompoensoep. Op de website van de Allerhande of op Pompoenrecepten.nl voor de lekkerste gerechten met pompoen! Goed voor de weerstand, want deze grote vrucht bevat vitamine C en bètacaroteen. Eet smakelijk!
En natuurlijk: Happy Halloween!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.