maandag 8 oktober 2012

Aandacht voor borstkanker



Het is alweer oktober. De zon schijnt door de verkleurende bladeren heen en zo nu en dan zitten we doorweekt op de fiets. De herfst toont zich in al haar gouden pracht en praal: goudgele boomtoppen, roodgloeiende struiken en knalroze lintjes. Want oktober is ook de Borstkankermaand. Hierin vragen KWF Kankerbestrijding en de stichting Pink Ribbon aandacht voor borstkanker en geld voor onderzoek. Want nog steeds 1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker. En dat kan heel ingrijpend zijn voor haar en haar omgeving.



Ken je lichaam: zelfonderzoek
Hoewel KWF Kankerbestrijding het niet meer zo promoot, kan het zeker geen kwaad om regelmatig borstzelfonderzoek te doen. Het kennen van je lichaam is namelijk een belangrijke factor om te weten of iets anders aan je lijf is dan anders. Het gaat immers om jouw lijf. Wanneer je zelf je borsten onderzoekt kun je dit het beste een week na je menstruatie doen. Ook wanneer je aan de pil bent is dat een goed tijdstip. Voor en tijdens de menstruatie zijn de borsten namelijk meer gezwollen en kun je niet goed voelen of er iets anders is dan anders. Meer over borstzelfonderzoek en hoe je deze kunt uitvoeren vind je op de website van KWF kankerbestrijding. Het standpunt van KWF is dat borstkanker niet per definitie eerder ontdekt wordt bij zelfonderzoek, maar het kennen van je borsten kan natuurlijk geen kwaad. Voer een borstzelfonderzoek alleen uit als je niet gestrest bent, want dan ben je minder objectief als je iets vreemds voelt.

Hobbelig of ongelijk
Vrouwenborsten zijn niet identiek aan elkaar, dat heb je vast wel eens in de spiegel gezien. De ene borst kan iets groter zijn dan de ander of wat lager beginnen. Ook kan de tepel op een andere plaats zitten. Sommige vrouwen hebben van jongs af aan één of twee ingetrokken tepels. Borsten voelen onder de gladde huid wat bobbelig aan. Deze ‘bobbeltjes’ zijn de melkklieren. Over het algemeen voelen deze vrij zacht aan en in beide borsten ongeveer hetzelfde aan. De melkklieren samen vormen het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd. De hoeveelheid steunweefsel en de stevigheid ervan bepalen, samen met de hoeveelheid borstklierweefsel, hoe stug en bobbelig de borst aanvoelt. Voor de menstruatie kunnen de borsten gezwollen zijn en pijnlijk aanvoelen. Er kunnen zelfs knobbeltjes voelbaar zijn: dit zijn vaak opgezwollen of verstopte melkkliertjes. Alleen wanneer dit een week na de menstruatie nog niet weg is, is het verstandig om een huisarts te raadplegen. Weet wel: er hoeft helemaal niets aan de hand te zijn.

Knobbeltje
Heel veel vrouwen – en vooral jonge vrouwen – kunnen last hebben van zo’n opgezette melkklier of een goedaardig, onschuldig knobbeltje. Dit wordt vaak een cyste genoemd. Vertrouw je het toch niet en ziet de huid er bijvoorbeeld anders uit, is de tepel warmer dan de ander of doet het zeer in je borst waar je ook een verdikking voelt, ga dan meteen naar de huisarts. Ook dan hoeft het geen kanker te zijn: een geïrriteerde spier of cyste komt ook vaak voor. Maar soms kun je beter het zekere voor het onzekere nemen.
Kijk voor meer informatie op de websites van KWF kankerbestrijding of Pink Ribbon.

Mannen
Wist je dat mannen ook borstkanker kunnen krijgen? Deze kans is echter een stuk kleiner dan bij vrouwen, waardoor we hier minder vaak over horen. Bij mannelijke borstkanker zijn de symptomen en behandeling hetzelfde als bij vrouwen.

Roze lintje
Draag jij deze maand ook een roze lintje of armbandje met een bedeltje in de vorm van het lintje? Het roze lintje is bedacht en verspreid door Evelyn Lauder, Vice President van Estée Lauder. Het lintje staat sindsdien symbool voor Breast cancer awareness.

Pink landmarks
Om de aandacht voor borstkanker wereldwijd te vragen worden er naast allerlei acties met bedrijven ook andere acties gehouden. Zoals de Pink landmarks. Wereldwijd worden beroemde gebouwen in roze ledverlichting geplaatst om zo dag en nacht de aandacht te vragen voor borstkanker. De actie werd afgetrapt in London alwaar onder andere the Tower of London en Buckingham Palace in een roze gloed werden gehuld. Ook het landhuis van Elvis Presley, Graceland, The Empire State Building in New York, het futuristische Burj AL Arab in Dubai en verschillende andere gebouwen in de wereld zijn deze maand roze verlicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.