Het is alweer een tijdje geleden dat ik een artikel met dieren(tuin)nieuws heb geplaatst. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurd is in de tussentijd. In dit artikel komt vooral veel apennieuws voor, maar ook neushoorns wandelen voorbij en een rog die helaas een blauwtje heeft gelopen. Daarnaast bereiden veel dierenparken zich voor op het winterseizoen. Dit betekent dat veel (tropische) dieren zich met deze Nederlandse wintertemperaturen liever binnen verschansen dan in een buitenverblijf te zien zijn. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Nieuws uit Apenheul
Apenheul is dan wel gesloten, dat betekent niet dat er geen nieuws uit Apeldoorn komt. Integendeel. Zo werd er nog voor de seizoenssluiting op 20 oktober een kleine orang-oetan geboren. Mama Samboja en haar kleintje maken het zeer goed. Ander goed nieuws uit Apenheul luidde dat er eindelijk videobeelden zijn gemaakt van de zeldzame geelstaartwolaap in de Los Chilchos vallei in Peru. Dat is zeer mooi nieuws, want deze apen zijn sinds 2009 niet meer gezien in de vallei. Dankzij het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) en het koffieproject wordt de vallei en het nevelwoud nu beschermt en daardoor zijn er nu ook weer geelstaartwolapen te zien. De apen worden helaas nog steeds met uitsterven bedreigd. Maar dankzij de filmbeelden is het mogelijk om het gebied nog intensiever te beschermen. (foto’s: Apenheul)
Nieuwe orang-oetan soort ontdekt
Breaking news! Zo luidde de e-mail die ik ontving van WNF. En het mag ook zeker breaking news worden genoemd. Er is namelijk een nieuwe soort ontdekt van de orang-oetan: de Tapanuli orang-oetan. Wat wel weer verdrietig nieuws is, is dat er slechts 800 Tapanuli orang-oetans in leven zijn. Daarmee is het ook meteen de meest bedreigde mensapensoort ter wereld. Gelukkig gaat het WNF met WWF Indonesië er alles aan doen om deze soort te beschermen. Wat maakt de Tapanuli nu anders dan zijn neefjes en nichtjes uit Sumatra en van Borneo? Simpel: zijn haar is kaneelkleurig en krult veel meer. Ook is het hoofd van deze soort kleiner en de man heeft een imposante snor. Zijn roep is hoger en kan hij veel langer aanhouden om zo vrouwtjes aan te trekken. En: ze zijn gek op rupsen en dennenappels. (foto: WNF – Maxime Aliage)
Mannetjesrog weer terug in Burgers’ Zoo
Hij ging erop uit om ware liefde te vinden, maar zelfs de door curator Max Janse gezette contactadvertenties hebben geen baat gehad. Het luipaardpijlstaartrog mannetje heeft een mooie reis gehad, maar is zonder nageslacht of vrouwtje teruggekeerd naar Burgers’ Ocean van Burgers’ Zoo. De contactadvertenties leidde hem naar Engeland, maar de Britse dame bleek toch niet zo geïnteresseerd in deze man. Maar in Burgers’ Zoo – de meest succesvolle kweker van haaien en roggen – houden ze hoop dat er toch voor deze prachtige rog een vrouwtje te vinden is. (foto: Burgers’ Zoo)
Vrijgezelle neushoornmannen naar Amersfoort
Het duurt niet lang meer of DierenPark Amersfoort heeft eindelijk weer neushoorns in het park. Na de verhuizing van Saar en het plotselinge overlijden van Zimon vorig jaar, had het park in eens geen neushoorns meer. En dat hoort toch wel een beetje bij dit dierenpark. Het verblijf werd tijdelijk gebruikt door twee Kaapse buffels, maar die zijn inmiddels weer verhuisd. De vrijgezelle heren Puri en Thanos zijn inmiddels twee jaar en dat is oud genoeg om op eigen poten te staan. De Indische neushoorns zijn afkomstig uit Duitsland. Het verblijf is geheel voor de dieren vernieuwd. 15 december worden zij verwacht. Dan zullen de dieren echter nog niet meteen voor het publiek te zien zijn; Puri en Thanos krijgen alle tijd om te wennen aan hun nieuwe onderkomen. (foto: neushoorn Puri - DierenPark Amersfoort)
Eerste grijze zeehondenpup in de opvang bij Ecomare
Het geboorteseizoen van grijze zeehonden is weer begonnen. Dat betekent dat er in de Waddenzee mama zeehonden weer kleintjes krijgen. De eerste grijze zeehondenpup die is opgevangen door Ecomare Texel komt waarschijnlijk uit Engeland. Het diertje is vooral uitgeput gevonden bij de Schicht op Texel. De pup – Dennie genoemd, want hij is geadopteerd door Vakantiecentrum Dennenoord – is zijn witte vacht al kwijt, wat duidt op het feit dat hij al ouder is dan drie weken. Ook eet hij al zelf vis. Grijze zeehonden worden maar drie weken door hun moeder gezoogd. Dennie was zo moe dat hij het hele weekend heeft geslapen. De verzorgers zijn positief en geloven dat hij snel weer terug kan naar zee. Let wel: niet iedere grijze zeehondenpup moet naar de opvang. Moeders laten hun jongen ook wel eens alleen om te gaan vissen. Zie je een pup liggen, laat deze dan met rust en observeer van een afstandje. Komt de moeder na een tijdje niet terug, bel dan Ecomare: 0222-317741. (foto: Ecomare)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.