maandag 4 december 2017

De Internationale dag van de Cheeta

De cheeta (ook wel jachtluipaard genoemd) is een prachtig dier. Rank en slank, een vacht vol vlekken ter camouflage en gebouwd om te sprinten. Met topsnelheden tegen de 100 kilometer per uur (gemeten door diverse wetenschappers) kan de cheeta aardig wat Afrikaans of Iraans stof doen opwaaien. Vandaag is het de Internationale dag van de Cheeta. Helaas is het hard nodig, want door de jacht op het dier voor zijn mooie gestipte velletje en het inkrimpen van zijn jachtgebied wordt de cheeta met uitsterven bedreigd. En dat mag natuurlijk niet gebeuren. Op deze dag vragen we meer aandacht voor deze prachtige dieren om ze zo beter te kunnen beschermen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – DierenPark Amersfoort 2016)

Klein hoofd, krachtige kaken
Het hoofd van de cheeta is – in tegenstelling tot die van de jaguar bijvoorbeeld – redelijk klein. Het lichaam is langer, ranker en slanker, met lange benen om zo hoge snelheden te kunnen behalen. De kaken echter, hebben een zeer grote kracht waarmee een prooi makkelijk gevangen en verslonden wordt. Waaraan je een cheeta ook direct herkend zijn de zogeheten traansporen: de twee zwarte strepen die van de ooghoeken, langs de neus naar de mond lopen.

Uniek vlekkenpatroon
Net als onze vingerafdruk of de strepen van een tijger is het vlekkenpatroon van een jachtluipaard per dier uniek. Het patroon, de kleuren en het aantal vlekken laat zien wie het dier is. Vaak zijn er kleine overeenkomsten met de ouders te vinden in het vlekkenpatroon, maar ieder patroon is in zijn geheel uniek.

Beschermde status
Jachtluipaarden of cheeta’s hebben een beschermde status in de wereld. In veel Afrikaanse landen is het verboden om te jagen op de cheeta en dat is te zien: de aantallen nemen gestaag toe. Deze dieren wonen vooral in beschermde natuurreservaten. Om de cheeta verder te kunnen helpen en de populatie te laten groeien kun je meehelpen via diverse projecten. Bijvoorbeeld via Stichting Spots of via de diverse natuurbehoudprojecten van Stichting Wildlife van de Lib√©ma parken (Safaripark Beekse Bergen, ZooParc Overloon, Dierenrijk en AquaZoo Friesland).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.