woensdag 13 december 2017

Nieuw in Miniworld Rotterdam: Belasting & Douane Museum

Vandaag was het een bijzondere dag in Miniworld Rotterdam, want de miniatuurstad werd uitgebreid met een nieuw museum. En wel het Belasting & Douane Museum. Het origineel is te vinden aan de Parklaan, maar in Miniworld Rotterdam ligt het vlakbij de Holland Amerika Lijn. Vandaag vond de feestelijke onthulling plaats van het museum in de miniatuurwereld van Miniworld.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries - Miniworld Rotterdam)

Rotterdam in vier dimensies
Maar voordat het zover was, vertelde Marc van Buren (grondlegger/directeur van Miniworld Rotterdam) eerst meer over Miniworld Rotterdam zelf. Wat het museum namelijk bijzonder maakt, is dat verleden, heden en de toekomst hand in hand en naast elkaar te zien zijn. Zo kan er naast een modern gebouw met moderne auto’s ineens een ‘Toen was geluk heel gewoon’-straatje opdoemen met een paard en wagen in de straat. Je kijkt werkelijk je ogen uit, maar het gaat pas echt leven door de bijzondere verhalen. Deze verhalen vormen eigenlijk de vierde dimensie van de 3D miniatuurwereld. Zo vertelde Marc over de Joodse onderduikers die 36 maanden lang achter het orgel van de Breepleinkerk ondergedoken zaten, slechts een van de verhalen die worden verteld in Miniworld. Maar hij vertelde ook over de verhalen die loskomen wanneer (groot)ouders en (klein)kinderen de ministad bezoeken. Zo gaat alles nog meer leven. En dat maakt Miniworld Rotterdam een bijzondere plek.


Blauw licht & Doerak de hond
Wist je dat het Belasting & Douane Museum 80 jaar bestaat? En dat de miniversie van het museum een cadeautje is van de stichting Vrienden van het Belasting & Douane Museum? Dankzij de vrienden konden de bouwers van Miniworld het museum tot leven wekken. En hoe! Frans Fox (directeur van het Belasting & Douane Museum) vertelde kort over de geschiedenis van dit bijzondere museum en was zelf ook zeer nieuwsgierig naar het resultaat. Samen met Marc onthulde hij het museum en… was zeer blij met het resultaat. Het is dan ook prachtig geworden: tot in de kleinste details is het museum aan de Parklaan nagemaakt. Zelfs Doerak de hond zit in de straat en het kenmerkende portret van voormalig minister van FinanciĆ«n mr. M.W.F. Treub hangt in de hal van het museum. Geloof je het niet? Kijk dan maar met de 3D viewer naar binnen! Het museum heeft belastingblauwe verlichting – net als hoe veel tentoonstellingsruimtes zijn uitgelicht.


Veel te beleven & ontdekken
Het mini Belasting & Douane Museum heeft een prominente plek gekregen in mini-Rotterdam, waar je overigens je ogen uitkijkt. Want hey… staat Barbapapa daar nu op het station? En wat doet Pipi Langkous nu in de wei bij Kinderdijk? Bezoek mini-Blijdorp, koop je eigen stoeltje op Het Kasteel van Sparta of in De Kuip bij Feyenoord, bewonder de Erasmusbrug, de havens en het strand of ga naar een concert in Ahoy. Ga op zoek naar de grappige poppetjes tussen alle inwoners van Rotterdam (en een stukje omstreken) en ga ook zeker op zoek naar de bijzondere verhalen die de stad rijk is. Er valt in Miniworld Rotterdam heel veel te ontdekken. Ik vond het zeer bijzonder en weet zeker dat ik nog niet eens echt alles goed gezien heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.