maandag 21 november 2016

Spanning bij Kinderen

De Sinterklaasperiode is voor kinderen best spannend. Er gebeurt zoveel en zou de Goede Sint nu wel komen? Worden schoentjes gevuld? Ben ik wel lief genoeg geweest? Allemaal vragen waar kinderen mee kunnen zitten. En daarna komen nog Kerst en Oudjaar. Niet alleen de feestdagen kunnen spanningen geven voor kinderen, ook hun eigen verjaardag, een verhuizing, feestje of op vakantie gaan kan voor nervositeit zorgen. Zo ga je er – samen met je kinderen – het beste mee om.

Buikpijn
Kinderen krijgen meestal buikpijn als ze nerveus zijn. Althans, dat is hoe ze deze emotie het beste kunnen omschrijven. Vraag gerust door om wat voor een pijn het gaat. Hoe zeer doet het en waar zit het precies. Bij nervositeit kunnen ze dat vaak moeilijk benoemen. Ook beschrijvingen als ‘een raar gevoel’ of een ‘leeg gevoel’ in de buik komen vaak voor.

Praat met je kind
Volwassenen kunnen een nerveuze bui van hun kind soms afdoen als ‘stel je niet aan’. Dat helpt niet. Denk maar eens terug aan je eigen kindertijd. Hoe voelde het om een aansteller genoemd te worden als je nerveus was? Zo zal je kind zich ook voelen. Verplaats je daarom eens in je kind en praat met hem of haar, zodat je je kind gerust kan stellen en kan helpen minder nerveus en gespannen te zijn. Wanneer je kind zich serieus genomen voelt, dan zal hij of zij ook gemakkelijker praten over de spanningen.

Help je kind ontspannen
Bij heel erge spanningen kan een kind fysiek ziek worden. Overgeven bijvoorbeeld of hoofdpijn krijgen, zijn symptomen dat een kind zich veel te druk ergens over maakt. En dat zorgt er weer voor dat hij of zij niet kan genieten van het Sinterklaasfeest of een reisje met de auto. Is je kind zo nerveus dat het er misselijk en ziek of huilerig van wordt? Help je kind dan ontspannen. Kijk samen naar een leuk filmpje op tv, speel een spelletje, maak een gek dansje en maak de kleine aan het lachen, ga winkelen of ga samen lekker wandelen in de vrije natuur. Daar knapt iedereen van op. En dan is het misschien ook wel makkelijker om met je kind over de spanningen te praten. Helpt dit allemaal niet, dan kun je voor homeopathische tabletjes of druppeltjes kiezen die je kind minder gespannen maken.

Dat iets een beetje spannend is, mag best. Maar let op je kind dat teveel spanning het plezier niet overneemt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.