maandag 11 juli 2016

We gaan op reis en nemen mee…
een goed humeur voor onderweg

Ik hou van autovakanties. Je stapt in de auto en zodra je de straat uit rijdt ben je op vakantie. Zelfs al was het een superlange rit naar Spanje of Oostenrijk (in de winter), mijn ouders maakten van de hele rit een feestje en ik heb er daarom ook heel goede herinneringen aan. Wij hadden hooguit een walk-man en een Game&Watch handspelletje (van Nintendo, jaja) en verder deden we spelletjes of lazen een boekje. Nu nog stappen we in de auto, koffie, broodjes, limonade en wat lekkers mee. Een bedje op de achterbank voor de hond en hoppa… op reis.

Ouders van toen
Ik las op Facebook dat er weer hele opvoedkundige artikelen geplaatst worden omtrent de vakantie over hoe je je kinderen moet entertainen tijdens een lange autorit, treinreis of vliegreis. Een dvd-speler was niet nodig om ons bezig te houden en als je ook niet de hele weg alleen maar filmpjes wil kijken en je kinderen worden niet wagenziek in de auto, dan deel ik graag wat leuke reistips van de ouders van toen voor de ouders van nu.

Auto-bingo
Je kan ze in de winkel kopen, maar natuurlijk ook zelf maken: de auto-bingo. Maak een kaart met plaatjes van dingen die je onderweg tegen zou kunnen komen. Wie het eerst bingo heeft, mag bijvoorbeeld het eerste snoepje uitzoeken. Je kan ook nummerplaat ABC spelen. Hierbij moet je op volgorde het hele alfabet zien te spotten op de voorbij rijdende auto’s en vrachtwagens. Moeilijke letters, zoals de Q en Y kun je overslaan of juist zoeken op buitenlandse vrachtwagenzeilen. Voordeel is dat kinderen heel intensief naar buiten gaan kijken en je allemaal bezig bent met een leuk spel. Zo gaat de tijd ook lekker snel.

Stoppen & ravotten
Ga je naar Frankrijk of Spanje of voert de reis je door Duitsland naar het oosten? In Europa heb je heel veel grote parkeerplaatsen met spelelementen. Toen ik klein was waren er al trimbanen op de Franse parkeerplaatsen. Deze zijn leuk om je kinderen – uiteraard onder begeleiding – op los te laten, zodat ze niet alleen de benen strekken, maar ook wat energie kunnen verbranden. Overigens is zo een trimbaan ook heel lekker voor jezelf en de bestuurder van de auto. Neem ook een frisbee of een bal mee. Als er geen trimbaan is, dan tenminste zelf even lopen en spelen.

Lezen, slapen & muziek luisteren
Wanneer je een tijdje op elkaars lip zit is het ook fijn als iedereen even een momentje voor zichzelf neemt. Kleine kindjes mogen best een dutje doen (oudere kinderen ook hoor) tijdens de reis. Neem verschillende muziek mee zodat iedereen naar wat leuks kan luisteren en las af en toe een uurtje iPod luisteren in. Ook lezen is fijn – als je niet wagenziek wordt – om even de tijd te doden. Zo een momentje voor jezelf is vooral fijn als er conflicten dreigen te ontstaan op de achterbank. Wordt niet chagrijnig en vang het af met wat afleiding, dat helpt.

Cadeautje onderweg
Kinderen groot en klein vinden het fijn om een beetje beloond te worden voor goed gedrag. Koop voordat je op vakantie gaat eens wat kleine cadeautjes. Een puzzelboekje, een mooie pen, een leuk boekje, een reisspelletje, wat te snoepen of een knuffeltje helpen zeker mee om het plezier erin te houden. Verras kinderen met een cadeautje na het stoppen. Dan is de verrassing nog groter en zullen zij de eerst komende uren lekker bezig zijn met de nieuwe schat.

Wees creatief
Een lange reis in de auto (maar ook in het vliegtuig of de trein) kan een uitdaging zijn. Wees creatief in de spelletjes en zorg dat je zelf ook uitgerust op pad gaat. Stress voorin slaat uiteindelijk ook door op de achterbank. Maak van de reis een feestje. Dan zal iedereen er later met heel veel plezier op terugkijken.

Fijne vakantie! En vooral fijne reis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.