maandag 22 september 2014

Hond Gezond: koken voor je maatje

Mijn hond – Sammie, zie foto – is echt dol op lekker eten. Als ik in de keuken sta en een paprika in mootjes hak, dan is hij er als de kippen bij, want meneer wil ook een stukje. Komkommer, stukjes appel, peer, zelfs mango en rauwe worteltjes vindt hij echt heerlijk. De lekkerbek komt ook schooien om een stukje gekookte kabeljauw, kippen- of groentesoep en gekookte sperzieboontjes. Hoewel honden voornamelijk vleeseters zijn (en ik zal hem zijn eigen hapje ook zeker niet ontzeggen) is het niet erg dat ze ook groente en fruit mee eten. Let daarbij wel op dat honden niet alles kunnen verdragen, zo kunnen ze van druiven dronken worden (gaat gisten in de buik) en is het zout of suiker dat wij toevoegen ook niet goed voor ze. Zomaar met de pot mee eten is daarom geen goed idee. (foto Berry de Nijs)

Koken voor je hond
Het is dan beter om apart voor je hondje te koken. Met bouillon zonder zout bijvoorbeeld, maar ook met tarwemeel of havervlokken. Je mag best een klontje boter gebruiken om een kippetje aan te braden, maar gekookt vlees vinden honden vaak net zo lekker. Bovendien kun je het tot bouillon gekookte water weer gebruiken om rijst in te kopen of een soepje van te maken. Eigenlijk kun je voor je hond net zo koken zoals je voor een baby zou doen, zonder peper, zout, scherpe kruiden, maar wel knoflook en een uitje, want dat vinden hondjes dan wel weer lekker.

Recepten
Met Werelddierendag in het vooruitzicht is het wel zo leuk om eens iets bijzonders aan je hondje voor te zetten. Er zijn heel veel recepten te vinden op Internet en in speciale kookboeken voor de hond met uitgebalanceerde maaltijden. Zowel voor grote honden als kleine honden, als ook jonge en oude honden. En voor te dikke hondjes zijn er ook receptjes voor de slanke lijn.

Dogtipper
Ik heb het wel eens eerder gehad over de Amerikaanse website Dogtipper. Hier vind je vooral veel lekkere snacks, zoals kwark en pindakaas ijsjes, speciale Halloween koekjes en zelfs appeltaart voor de hond. Ook Elvis’ banaan en pindakaas sandwiches staan er op maar dan in een hondenvariant. Op de website werken ze veel met pindakaas, omdat honden dat heel lekker vinden. Let wel dat het ook snel te zout kan zijn. Als je een ongezouten variant kunt vinden is dat beter.

Beestachtig lekker
Weten jullie nog de verjaardagstaart die ik afgelopen februari voor de verjaardag van mijn hondje had gebakken? Deze komt uit het kookboek Beestachtig lekker – bakken en koken voor je hond van Ingeborg Pils. Dit boek biedt een rijk scala aan heerlijkheden voor kleine en grote honden. Zo staan er lekkere stoofpotjes in met seizoengroente, speciale pastagerechten (maar dan met het veel magerdere vermicelli) en allerlei lekkere koekjes, zoals honingkoekjes. De recepten zijn tot stand gekomen met behulp van dierenartsen en voedingsdeskundigen en zijn dus helemaal hondproof en veilig. Dat laatste vind ik dan weer belangrijk. Sammie vindt het belangrijker dat het hapje ook lekker smaakt. En na wat receptjes te hebben uitgeprobeerd kan ik zeggen dat we beiden fan zijn. Nog een pluspunt: de recepten zijn eenvoudig te bereiden en je hoeft geen vreemde dingen in huis te halen om het te kunnen maken.

Laat het goed afkoelen
Veiligheid is heel belangrijk, helemaal als het om het eten van je hond gaat. Omdat honden niet kunnen blazen is het heel belangrijk dat je er zeker van bent dat het voedsel is afgekoeld. Recepten met kaas en bouillon blijven vaak langer heet dan pastagerechten of koekjes. Neem het zekere voor het onzekere en zet het hapje een paar minuten in de koelkast of vriezer. Zo weet je zeker dat je hond lekker zijn bordje leeg kan eten, zonder zijn bekkie te verbranden.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.