maandag 15 september 2014

AAAAAAA een spin…

Ik geef het meteen toe: ik hou niet van insecten. Behalve vlinders, motjes, lieveheersbeestjes en libellen kan ik nog verdragen. En kleine spinnetjes gaan ook nog wel, maar zodra ze groter zijn dan een centimeter met van die kromme poten… ja dan ga ik ook heel dapper hulp halen. Als ze binnen zitten tenminste. Buiten in de tuin in hun door dauwdruppels versierde web vind ik het prima. Al kom ik niet te dichtbij. Toch zou ik dat voor mij nog geen fobie willen noemen. Haaien, ja, daar heb ik een fobie voor. Sharkweek op Discovery Channel of National Geographic hoef je echt niet op te zetten voor mij. Als die bek in beeld komt, dan klopt mijn hart uit mijn lijf. Waarom? Geen idee. Maar is dat niet met veel fobieën zo, dat je niet precies weet waar ze vandaan komen?


Niet zomaar bang
We zijn allemaal wel eens ergens bang voor. Voor het donker bijvoorbeeld of voor een monster onder je bed. Over de meeste angsten zal je heen groeien. Dat is heel normaal. Toch zijn er angsten die je je hele leven bij je blijven. Maar een fobie is meer dan alleen bang zijn. Bij een fobie breekt het angstzweet je namelijk al uit als je alleen maar denkt aan spinnen, haaien, hoogtes of kleine ruimtes. Een fobie wordt ook omschreven als een psychische aandoening waarbij iemand, vaak om onduidelijke redenen, een ziekelijke angst heeft ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties. De angst staat vaak niet in verhouding tot het onderwerp en degene die de fobie heeft weet dat maar al te goed.

Bewust of onbewust
Hoewel veel fobieën toch een oorzaak hebben, weten we die meestal niet meer aan te duiden. Een fobie is meestal wel het gevolg van een traumatische ervaring. Vier uur opgesloten zitten in een gangkast of lift kan zomaar later voor claustrofobie (angst voor kleine ruimtes) zorgen. Een kind dat vroeger veel gepest is door spinnen in de nek te gooien kan zomaar een fobie voor spinnen ontwikkelen. Misschien had ik vroeger toch niet al die Jaws films moeten kijken…

Therapie
Het gekke is, is dat veel mensen die een fobie hebben zich er terdege van bewust zijn dat het vaak niet normaal is om bang te zijn voor hoogtes, kleine ruimtes, spinnen of in mijn geval haaien. Maar die angst zit er nu eenmaal en die neem je niet zo heel makkelijk weg. Je kunt natuurlijk in therapie gaan. Er zijn gespecialiseerde psychotherapeuten die precies weten hoe ze iemand met een fobie moeten helpen om er vanaf te komen of om er beter mee om te gaan. Je kunt jezelf bijvoorbeeld uitdagen om toch datgene te doen waar je zo bang voor bent. In een lift stappen bijvoorbeeld, de Dom toren beklimmen en van boven naar beneden kijken of bloed doneren (voor wie een fobie heeft voor naalden). Ik heb zo mijn eigen therapie bedacht. Ik maak er een punt van om haaien te aaien. Nee, niet van die hele grote, maar de kleine Noordzee haaitjes in het Dolfinarium. Dat vind ik soms al overwinning genoeg. (foto Berry de Nijs/ Dolfinarium)

Schaamte
Het hebben van een fobie levert vaak veel schaamte op, terwijl je er eigenlijk helemaal niets aan kunt doen. Neem iemand in vertrouwen, zodat diegene je kan helpen in moeilijke situaties. En bedenk je: je bent niet de enige met een fobie.

Hulp
Bij angstbehandelcentrum IPZO weet men maar al te goed dat er heel veel mensen zijn met fobieën. Zij hebben ook de specialisten in huis om je van je angsten af te helpen en je te leren ermee om te gaan. Ken je iemand met een fobie of heb je er zelf een, neem dan eens contact met ze op. Want je bent niet alleen en samen met IPZO sta je er ook niet alleen voor. Kun je met je spinnenfobie toch ook gewoon van de herfst genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.