Zo langzamerhand begint bij mij de kerstsfeer er goed in te komen. De kaartjes hangen gezellig op een rijtje op de gang, de kaarsen branden al op tafel en zo links en rechts komt er steeds meer versiering bij. Maar mijn kerstversiering is pas echt compleet als ik mijn stalletje heb neergezet en de cadeautjes onder de boom liggen. Toch raar dat we zoveel verschillende tradities tegelijkertijd vieren. Want we vieren de geboorte van het kindeke Jezus en een Germaans lichtfeest, gecombineerd met een beetje legende van Sinterklaas.
Christelijk feest
Ten eerste vieren we met Kerstmis de geboorte van Jezus Christus. Dit werd pas ver na Christus als feestdag ingesteld, omdat het in die tijd niet gewoon was een verjaardag te vieren. Wel was het zeer gewoon om sterfdagen te herdenken. Daarom is Pasen zo belangrijk binnen het Christelijke geloof. Toch was het de Romeinse veldheer Julius Africanus (160 – 240 na. Chr.) die als eerbetoon aan Jezus diens verjaardag instelde op 25 december als tegenhanger van de vieringen rondom de Romeinse god Mitras. Later hebben theologen verschillende berekeningen gedaan op basis van de Bijbel, waarbij deze datum niet als de echte geboortedag van Jezus uit de bus is komen rollen. Maar omdat we al eeuwen op 25 december de geboorte van Jezus herdenken, is het niet nodig om deze dag aan te passen.
Midwinterfeest
Een gelukkig toeval van deze datum is dat Kerstmis samenvalt met andere eindejaarsfeesten. De Germanen vierden rond Midwinter (21 december) midwinter- of Joelfeesten. Hierbij werden grote vreugdevuren aangestoken om boze bosgeesten te verjagen. Daarnaast werden bomen vereerd door de Druïdes in Engeland, Nederland en Duitsland. Deze bomen werden uit het heilige bos gehaald en op het dorpsplein geplaatst. Vervolgens werd de boom versierd met geesten afwerende attributen, zoals spiegeltjes en glinsterende mineralen – de voorlopers van de kerstballen. Hiervoor werd een altijdgroene boom gebruikt, omdat dit met leven geassocieerd werd. Pas veel later werd de boom ín huis geplaatst.
Licht in de duisternis
Boze geesten krijg je niet zomaar weg, daarom werden er ook vreugdevuren gemaakt en werden er kaarsen in en om de boom geplaatst. Licht is ook een belangrijk aspect van het christelijke Kerstfeest: Jezus bracht immers licht in de duisternis. En licht is natuurlijk ideaal tijdens deze donkere winterdagen en -avonden!
Sinterklaas met rendieren
Toen Maarten Luther in 1535 het eeuwenoude Sinterklaasfeest afschafte, kregen de kinderen ineens geen cadeautjes meer in december. Omdat veel mensen het daar niet mee eens waren, besloten zij dat de kinderen dan maar met Kerst een cadeautje van het Christuskind zouden moeten krijgen. Later kregen zij een cadeautje van ‘de Kerstman’. De Kerstman is uiteindelijk een combinatie van Vadertje Winter en Sinterklaas. Dankzij Vadertje Winter (ook bekend onder de naam Vadertje Vorst) woont de Kerstman op de Noordpool en reist hij in een slee voortgetrokken door rendieren. En beschikt hij over magische krachten. Sinterklaas gaf zijn tegenhanger van de Noordpool een naam: de immigranten naar Amerika vierden het feest namelijk met in de hoofdrol Santa Claus.
Gezelligheid met de familie
Wat je ook viert met Kerstmis, het is voor velen gewoon een heerlijke tijd om door te brengen met de familie. Samen aan tafel, cadeautjes uitwisselen en spelletjes spelen. Maar hoe je Kerst ook viert, ik wens jullie allemaal een hele fijne tijd!
Fijne feestdagen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.