maandag 30 december 2013

Oud & Nieuw: oliebollen

Morgen is het Oudejaarsdag. De dag om even terug te kijken op het afgelopen jaar… Persoonlijk kan ik zeggen dat ik een mooi jaar achter de rug heb, vol bijzondere ontmoetingen, mooie en interessante opdrachten en heerlijke momenten – zowel qua werk als privé. Hier zal ik zeker aan denken onder het genot van een oliebol wanneer de klok richting middernacht kruipt. Want de oliebol is een echte oudejaarsavond traditie.

Oliekoek
De oliebol heette heel vroeger een oliekoek en werd ten tijde van de eindejaarsfeesten gegeten. Deze warme traktatie was eenvoudig te maken, want het deegbeslag bestaat uit bloem, eieren, gist of bier, beetje zout en lauwe melk of karnemelk. Ingrediënten die iedereen wel in huis had. Het beslag moet een uurtje rijzen en kan dan worden gefrituurd in hete olie. Aan het beslag worden vaak (met name in Nederland) stukjes appel, stukjes sukade, rozijnen en krenten toegevoegd.

Traditie
Waarom het precies een traditie is geworden, dat is niet echt terug te vinden. Waarschijnlijk wilden de huisvrouwen vroeger hun gezin gewoon iets lekkers voorzetten om het nieuwe jaar mee in te luiden en was dit gewoon makkelijk te maken. Bovendien kun je een oliebol ook warm eten: een welkome traktatie op zo’n koude winteravond.

Poedersuiker
Hoewel een oliebol al zoet genoeg is – vooral met fruit erin – bestrooien we de oliebollen graag met poedersuiker. Dit staat overigens ook heel feestelijk en geeft de oliebol een winters sfeertje. De poedersuiker lijkt best wel op een beetje sneeuw.

Gevulde bol
Een ‘kale’ oliebol zonder appels en rozijnen kun je zo eten, met poedersuiker bestrooien of vullen met andere lekkere ingrediënten. Van deze kale oliebol kun je met banketbakkersroom namelijk heerlijke berliner bollen maken. Ook zijn er oliebollen verkrijgbaar gevuld met bananenroom of kersen. In principe is er veel mogelijk, omdat de bol zelf een vrij neutrale smaak heeft. Zo kun je de bol ook voorzien van slagroom en chocoladesaus, serveren met wat roomijs of het beslag vullen met gedroogde vruchten, zoals cranberry’s, perziken en abrikozen.

Eet smakelijk! En een heel fijne jaarwisseling gewenst! Op naar een prachtig 2014!
`
Lees ter voorbereiding van het Oudejaarsfeest ook: Huisdier & Vuurwerk, Oud & Nieuw Party accessoires en Glitter & Glamour.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.