maandag 7 oktober 2013

Raw food: supervoeding uit de natuur

Het wordt neergezet als de nieuwste trend op het gebied van gezonde voeding, maar dat zou betekenen dat het over een tijdje weer uit zou zijn. Maar als het goed is voor je gezondheid, dan kan het geen trend of hype zijn, dan is het een levensstijl. Het gaat hier om raw food: voeding dat zo puur en boordevol voedingsstoffen zit dat het met recht een capeje om mag en zich dus superfood mag noemen.




Puur natuur
Raw food of superfood is voeding in zeer pure en natuurlijk vorm. Het komt meestal direct uit de natuur en heeft weinig tot geen bewerking ondergaan. Vooral zaden en vruchten (gedroogd, want zo blijven de voedingsstoffen het beste bewaard) maken deel uit van het assortiment. Gojibessen, açaibessen, chiazaad en maca zijn slechts enkele voorbeelden van raw food op de markt. Echter mogen niet alle zaden en vruchten zich zomaar superfood noemen. De Europese Unie heeft vastgesteld dat het product begeleid moet gaan met uitgebreid onderzoek en twaalf of meer gezondheidsbevorderende nutriënten moet bevatten. Dus als er superfood op een product staat, dan zit het echt boordevol voedingsstoffen. Dat neemt niet weg dat er nog een hele groep raw food is dat ook heel gezond is voor je, alleen wat minder super.

Super gezond
Zoals gezegd bevat raw food heel veel vitaminen, mineralen, sporenelementen en andere belangrijke voedingsstoffen voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Hierdoor kunnen zij je algehele gezondheid goed ondersteunen. Naast weerstand en meer energie kan super raw food mee helpen gewicht te verliezen, de bloeddruk op peil te houden en je cholesterol waardes op orde te brengen.

En super lekker
Naast het feit dat raw food dus heel goed voor je is, is het ook nog eens heel erg lekker. De zaden en vruchten zijn goed te combineren met ontbijtgranen en yoghurt voor een bijzondere muesli. Of combineer het met verse sla en noten voor een unieke salade. De vruchten uit het raw food assortiment kun je overigens ook ‘zo’ eten, zoals rozijnen, gedroogde cranberries of abrikozen. Experimenteer met de bijzondere smaken van de zaden en de fris, zoete tot zure sensaties van de vruchten.

Studies & onderzoek
Om te weten waarvoor je raw food of superfood kunt gebruiken, is het belangrijk om te weten welke voedingsstoffen het bevat. Het is daarbij voor Westerse begrippen vrij nieuw en verdient veel onderzoek om er op juiste wijze mee om te kunnen gaan. Als je zelf met raw food aan de slag wilt gaan, is het boek Superfoods van David Wolfe een echte aanrader. David heeft een masters degree in de voedingsleer en is zelf de wijde wereld ingetrokken om meer te leren en ervaringen op te doen. In zijn boek legt hij op smakelijke wijze uit waarvoor je superfood kunt gebruiken, waar de zaden en vruchten vandaan komen en hoe je ze op eenvoudige wijze kunt toevoegen aan je eetpatroon.

Lucovitaal Super Raw Food
Bij reformwinkels en sommige drogisterijen kun je tegenwoordig ook raw food en superfood krijgen. Wil je zelf beginnen, dan kies je bijvoorbeeld voor Lucovitaal Super Raw Food. Lucovitaal is bij de ontwikkeling van deze serie geïnspireerd door het boek van David Wolfe, waarbij een assortiment is samengesteld bestaande uit hoogwaardige producten die klaar zijn voor gebruik. Voel je super, met superfood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.