maandag 21 oktober 2013

Grafiet: glitterend mineraal

Heel vroeger – nog voor onze jaartelling – was er een Soemerische vrouw. Zij vond een brok grafiet. Licht van gewicht, donkergrijs tot zwart met zilveren spikkels. Het brok was zacht en je kon er mee tekenen. Zij gebruikte het om haar ogen te accentueren en een nieuwe trend – smoky eyes – was geboren. Althans zo stel ik mij dat voor. Grafiet is namelijk de oudste vorm van eyeliner ter wereld.



Glitterend grafiet
De SoemeriĆ«rs – een volk in het oude MesopotamiĆ« – gebruikte het grafiet als oogmake-up, maar ook om ermee te tekenen. Dit volk liep in verhouding tot andere volkeren zeer voor in beschaving. Dankzij hun spijkerschrift – waarin het mineraal en het gebruik ervan uitgebreid is beschreven – weten wij veel van hun cultuur. Zo ook dat Soemerische vrouwen het zachte, donkergrijze met zilverspikkels bezaaide mineraal grafiet kon gebruiken voor smoky eyes.

Inspiratie
Wist je dat het effect van grafiet in veel eyeliners nog steeds wordt nagebootst? Zo kun je heel vaak zwarte oogpotloodjes vinden van een zachter materiaal, bezaaid met glinsterende zilverspikkels. Ook smoky eyes, waarbij zwarte oogschaduw met een glinstering centraal staat, stamt af van het gebruik van dit mineraal. Het grafiet zelf kan namelijk op den duur niet goed zijn voor je huid, daarom zit er geen echt grafiet of kool meer in oogpotloden.

Gelaagde kool
Grafiet is het zachtste mineraal en bestaat uit op elkaar gestapelde dunne laagjes kool. Dankzij deze zachtheid is het makkelijk te verwerken in verschillende producten (zoals potloden) maar het is hierdoor ook een goede geleider voor elektriciteit.

Om te tekenen
Ook wordt dit mineraal verwerkt in speciale grafietpotloden om mee te tekenen. Het is heel zacht en je kunt het op verschillende manieren gebruiken. Ideaal voor potloodtekeningen. Maar ook kleurpotloden en gewone potloden kennen een basis van grafiet. Eenmaal vermengd met olie, klei en kleurstof ontstaat het kleurstaafje wat gevangen wordt in een houten omhulsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.