maandag 24 juni 2013

Teken: bloedzuigende parasieten



Ik heb een hekel aan teken. Wie mij kent weet hoe erg dat eigenlijk is. Ik ben geen haatdragend persoon en het doden van dieren (hoe klein ook) vind ik betreurenswaardig. Maar teken… daar maak ik met liefde een uitzondering voor. De teek is namelijk een kleine, bloedzuigende parasiet die zich graag ingraaft in mensen en dieren. Op zich is dat niet eens een probleem, ware het niet dat teken ziektes kunnen overdragen die voor mens en dier heel vervelend kunnen zijn.



Bloedzuiger
De teek is een klein, spinachtig insect met pootjes aan de kop en een zakje als achterlijf waarin het bloed verzamelt. Het houdt vooral van het bloed van honden, katten, vogels en schapen. De teek graaft zich met de pootjes aan de kop in de huid en zuigt zich dan vol met bloed. Wanneer de teek voldaan is, laat het vanzelf los. Toch is het belangrijker om de teek snel te verwijderen.

Ziektes
Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overdragen, vooral bij mensen. Van buitenaf kun je niet zien of het een Lyme-teek is of niet. Dat merk je pas wanneer je bent gebeten. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur te verwijderen en vervolgens de wond goed te ontsmetten, bijvoorbeeld met Betadine of alcohol. Ontstaat er een rode kring om de beet, dan is het verstandig direct naar de huisarts te gaan om je te laten controleren op de ziekte van Lyme. Als je er namelijk vroeg bij bent, kun je met medicatie goed en snel genezen. Hoewel bij huisdieren de ziekte zich niet direct manifesteert kunnen zij er op latere leeftijd wel eens last van krijgen. Bij huisdieren zul je trouwens de typische rode kring niet zien en een bult op de plaats van de beet zegt ook niets over het overdragen van de ziekte. Overigens kunnen honden en katten die worden gebeten door een teek die andere parasietjes bij zich heeft wel ziek worden. Deze ziekte – babesiose – is vrij gevaarlijk omdat het de rode bloedlichaampjes aantast en dat is heel moeilijk om te genezen. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Voorkomen
Teken wonen graag in bosrijke gebieden vol bomen, struiken en hoge grassen. Draag dus zelf – vooral in de zomermaanden – bedekkende kleding wanneer je de bossen in gaat. En controleer jezelf op teken wanneer je het bos verlaat. Bescherm je huisdier met een antitekenband of gebruik de anti-insectenvloeistof die je direct op de huid in de nek aanbrengt. Deze vloeistoffen en banden beschermen vaak ook tegen andere parasieten, zoals vlooien, zand- en steekvliegen en houden vaak muggen op afstand.

Verwijderen
Wanneer jij of je huisdier is gebeten door een teek, dan verwijder je deze door de teek met een tekenpincet of je vingers direct uit de huid te trekken. Hierbij is het belangrijk dat je kop en lijf er in een keer uittrekt, draaien mag, maar hoeft niet meer. Verdoof de teek niet, want als laatste daad zou het de infecterende stoffen in de wond kunnen spuiten. Controleer of je achterlijf én kop heb verwijderd en reinig de wond met alcohol 70% of Betadine. Voor de zekerheid kun je ook naar de (dieren)arts gaan, zodat je het zeker weet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.