zaterdag 29 juni 2013

MyBeach: samen houden we het strand schoon


Hou jij ook zo van het strand? Het zand onder je blote voeten, de ruisende zee, de golven die in hun eigen ritme het strand op rollen en krijsende meeuwen boven je hoofd… Heerlijk toch? De Nederlandse kust is prachtig, maar wordt toch ook zeer vervuild. Bijvoorbeeld door spulletjes die van boten af zijn gevallen, maar ook door strandbezoekers zelf. En dat is eeuwig zonde, omdat deze vervuiling kan leiden tot nog meer plastic soup in zee. Daarom heeft Stichting De Noordzee het MyBeach programma opgericht. Samen met medewerkende strandpaviljoens bieden ze extra punten om vuilnis te verzamelen. Ook zijn er speciale vuilniszakjes te krijgen bij deze paviljoens. Gisteren werden de 24 nieuwste MyBeach punten in gebruik genomen met een groot feest. Onder andere in Castricum aan Zee die maar liefst 5 punten heeft.





Mijn strand
De filosofie achter MyBeach is eigenlijk simpel: je vervuilt je eigen achtertuin of balkon toch ook niet? Doe daarom net alsof het stukje strand wat je in gebruik hebt tijdens een dagje strand echt van jou is en ruim in ieder geval je eigen rommel op. Rietjes, lollystokjes en snoeppapiertjes lijken misschien onschuldig, maar kunnen grote negatieve gevolgen hebben voor zeedieren en zeezoogdieren. Naast het opruimen van je eigen troep, vraagt Stichting De Noordzee ook of je vreemde voorwerpen van het strand zou willen meenemen en weggooien. Touwtjes, visnetten, plastic stokjes van wattenstaafjes, paraffine, kroonkurken, resten van ballonnen en glas spoelen regelmatig aan op de Nederlandse stranden. Mocht je het zien liggen, raap je het dan even op? Het milieu is er blij mee.

Tellen
Daarnaast vraagt Stichting De Noordzee of je het afval zou willen tellen. Met de nieuwe Strandscanner app van Stichting De Noordzee kun je snel en eenvoudig invoeren wat je hebt gevonden en weggegooid. Deze gegevens stuur je vervolgens naar de Stichting waar de medewerkers vervolgens in kaart brengen hoeveel afval er gevonden wordt en waar. Want als er teveel netten aanspoelen of er liggen teveel plastic doppen en kroonkurken op het strand, dan gaan ze op zoek naar oplossingen. Zo blijft het strand nog schoner.

Verslavend
Maar pas op: ik weet uit eigen ervaring dat het zoeken naar afval heel verslavend werkt. De ingebruikname van de MyBeach punten ging namelijk gepaard met een zoektocht naar afval. Ik verbaasde mij gewoon wat ik zelf allemaal gevonden heb in slechts een uurtje zoeken. Heel veel touw, meubelhout, verschillende stukken plastic, een paar stukken glas en een verzameling aan rietjes en stokjes van wattenstaafjes vielen achteraf onder het ‘normale’ afval. De meest vreemde dingen die we gevonden hebben waren een kapotte spaarlamp, een stop van de stoppenkast en een stekker van de scheepvaart. Ook een grote oranje vissershandschoen lag er op het strand. En veel, heel veel kapotte plastic tasjes en boterhamzakjes. Op een gegeven moment moet je gewoon stoppen, maar als we nog langer hadden rondgelopen dan was er vast nog veel meer gevonden. In ieder geval waren de meiden van Stichting De Noordzee ontzettend fanatiek: ze kropen zelfs onder de uitgestalde boten om plastic en ander vuilnis te verzamelen! Na de grote opruimactie werd het MyBeach bord officieel onthuld door Eelco Leemand (directeur Stichting De Noordzee) en Toon Mans (de zeer trotse burgemeester van Castricum).

Uitdaging
Ben jij goed in opruimen en heb je oog voor details? Vooral voor details die niet in het plaatje thuis horen? Doe dan mee aan de MyBeach challenge. Een team van Stichting De Noordzee loopt van 1 tot en met 24 augustus langs de Nederlandse kust voor een massale opruimactie op de Nederlandse stranden. Jij kan ook een etappe komen helpen en daar nog leuke prijzen mee winnen ook. Ga jij de uitdaging aan? Schrijf je dan nu in op MyBeach.info en doe mee!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.