maandag 3 juni 2013

Dag ongewenste haartjes



Harsen, scheren, epileren, laseren… er zijn veel verschillende manieren om het lichaam van ongewenste haargroei te ontdoen, hoewel natscheren ook bij vrouwen vaak de voorkeur geniet. Het ontharen van het lichaam is een eeuwenoud gebruik, maar eigenlijk is het waarom van het ontharen niet echt verandert.



Jeugdig
Vraag jij je wel eens af waarom je regelmatig met een scheermes voor de spiegel staat om je oksels, bikinilijn, benen en soms zelfs armen van ongewenste haartjes te ontdoen? Het antwoord wat je jezelf waarschijnlijk zal geven is dat je het een schoon en fris gevoel geeft. Maar ook het feit dat het mooier is om bepaalde plekken op je lichaam van haar te ontdoen is een reden om te ontharen. Wist je dat vrouwen (en ook mannen) zich al eeuwenlang van haargroei ontdoen om het jeugdige aspect? Gladde benen en een getrimde bikinilijn geven je immers ook een jongere uitstraling. Het ontharen van de oksels gebeurd meestal vanuit een hygiënisch aspect.

Fris & schoon
De oorspronkelijke reden om het lichaam van ongewenste haargroei te ontdoen is om van ongedierte, zoals luizen en vlooien, af te komen. Het frisse en schone gevoel is een reden waarom veel mannen en vrouwen zich ook ontharen. Na het scheren voelt bovendien de huid zo fijn, zacht en glad aan. Althans, met de nieuwe scheer- en ontharingsmethodes. Want in de Late Steentijd werden er scherpe stenen of hoornen messen gebruikt om zich mee te scheren. Een andere methode was het haar verschroeien met brandende twijgjes, met kans op brandwonden.

Honing om te harsen
De Oude Egyptenaren vonden het eerste scheermes uit. Zij gebruikten mesjes van koper of brons. Vrouwen onthaarden het hele lichaam met een pincet of mesje, maar de meest gangbare methode was harsen. Het hele lichaam werd geharst met een mengsel van olie en honing en lappen stof. Na het ontharen gebruikte de Egyptenaren etherische oliën om de huid te verzorgen. Een gebruik wat door de Grieken en Romeinen werd overgenomen en later verspreid over Europa. Net als de hele scheercultuur. Het modebeeld in Noord-Europa veranderde gestaag van lange baarden tot gladde kinnen.

Echte scheermesjes
Gelukkig scheren wij ons nu met goede scherpe mesjes die de huid zo vriendelijk mogelijk behandelen. De voorloper van deze mesjes dankzij King Camp Gillette die de eerste wegwerpscheermesjes ontwikkelde. Het eerste elektrische scheerapparaat werd rond de Tweede Wereldoorlog geïntroduceerd. Sinds het eerste wegwerpmesje zijn de mesjes steeds beter ontwikkeld. Ook zijn er steeds meer verzorgingsproducten bij gekomen, zoals scheerschuim, scheergel, after shave lotions en balsems en natuurlijk speciale bodylotions om de huid te verzorgen na het scheren. Zo wordt je huid extra zacht, mooi, jeugdig en sexy natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.