maandag 20 mei 2013

Geschiedenis: Dierentuin



Ik ga heel graag naar de dierentuin. Veel mensen vragen mij wel eens waarom. Het antwoord is simpel: tussen de dieren kom ik helemaal tot rust en ik leer zelf ook over de dieren. Dierentuinen zijn de beste manier om kennis te maken met dieren uit de hele wereld. Hoewel veel mensen het slechts zien als een verzameling dieren in hokken waar je als mens zijnde gewoon naar kan gaan kijken, is het veel meer dan dat. Ja, de dieren wonen ook nu in verblijven, maar deze zijn zo natuurlijk mogelijk opgezet, en achter hekken, glas of tralies. Maar dat laatste is uit veiligheidsoverwegingen voor mens en dier. Foto: Writing Berries, genomen in Dierenpark Amersfoort



Verzameling
Heel vroeger was een dierentuin eigenlijk niet meer dan een verzameling van exotische diersoorten die men meenam van verre reizen om bijvoorbeeld als geschenk te geven aan een leider of koning. Deze dieren werden in kleine hokken of kooien geplaatst in de paleistuin om door de familie of gasten bezichtigd te worden. Omdat men toen niet goed wist hoe je voor deze dieren moest zorgen, hadden deze dieren geen goed leven. Toch vormden deze privéverzamelingen de basis voor de huidige dierentuinen.

De oudste dierentuin
De oudste dierentuin van de wereld ligt in Duitsland en is opgericht in 1752, genaamd Tiergarten Schönbrunn. De oudste dierentuin in Nederland vind je in Amsterdam, want Artis stamt uit 1838. Diergaarde Blijdorp bestaat sinds 1857. Het doel van Artis was om levende en niet-levende natuur dichter bij de mensen te brengen en er meer over te leren. De tuin was aanvankelijk alleen te bezoeken door de leden (degenen die betaalden voor de aanleg) van het park en de gewone bezoekers mochten in september een kijkje nemen. Datzelfde gold ook voor Diergaarde Blijdorp, echter was augustus de maand waarin niet-leden een kijkje mochten nemen bij de dieren. Gelukkig is het nu mogelijk om iedere dag een bezoekje te brengen aan een dierentuin in Nederland.

Van kleine tuin tot grote parken
In eerste instantie deden dierentuinen vooral dienst als een manier om mensen kennis te laten maken met verschillende diersoorten en ze op die manier te entertainen. Daar komt ook de term ‘aapjes kijken’ vandaan, want dat was eigenlijk het enige wat je ging doen. De mens heeft in de tussentijd veel geleerd van de opzet van dierentuinen en de verzorging van de dieren die men hier hield. In de loop der jaren vond er een verschuiving plaats waarbij het welzijn van het dier belangrijker werd en nu zelfs voorop gesteld wordt. ‘Aapjes kijken’ is nu een hele belevenis waar je heel veel kunt leren over de dieren.

Specialisaties
Als je graag een dierentuin bezoekt, dan weet je dat niet alle parken dezelfde dieren hebben. Dat komt doordat veel dierentuinen zich specialiseren. Zo kun je bij het Dolfinarium vooral dieren uit de zee tegenkomen, terwijl Avifauna zich heeft gespecialiseerd in het houden en verzorgen van vogels. En de Apenheul weet alles van apen, terwijl Ouwehands Dierenpark veel doet voor beren. Samen met andere dierentuinen in de wereld leren zij dagelijks over de dieren die zij verzorgen, zodat ze deze dieren de beste zorg kunnen bieden. Ook werken dierenparken onderling heel veel samen qua fokprogramma’s en uitwisseling van dieren om bloedlijnen zuiver te houden en dus sterke, gezonde dieren te behouden.

Voor klein & groot
Tegenwoordig helpen de dieren in de dierentuinen ons om hun in de natuur beter te kunnen beschermen. Dankzij dierenparken leren mensen iedere dag meer over de dieren. Ook zijn dierentuinen de manier om dierensoorten die met uitsterven worden bedreigd in stand te houden. Om onderzoek te kunnen doen en de dieren te verzorgen is er natuurlijk geld nodig en daarom kun je dagelijks verschillende dierenparken bezoeken. En tijdens je bezoek kun je zelf ook meer leren over de dieren in deze parken. Veel educatie is gericht op kinderen, maar daar leer je als volwassene natuurlijk ook heel veel van. Hierdoor is een uitje naar de dierentuin een belevenis voor klein en groot. In Nederland kun je kiezen uit heel veel verschillende parken (meer dan 50). Je vindt de adressen van al deze parken op Zoosite.nl.