maandag 27 mei 2013

Argan olie: vloeibaar goud voor huid & haar



Het wordt al het vloeibare Marokkaanse goud voor je huid en haren genoemd. En eigenlijk is dat een titel die deze olie meer dan waard is. De olie is rijk aan verzorgende bestanddelen en zeer kostbaar door het speciale productieproces. Argan olie is een bijzondere olie, met een zeer rijke historie.



Boom der schoonheid
Argan olie wordt gewonnen uit de amandelvormige pitten uit de vruchten van de arganboom. Deze boom vind je in Noord-Afrika en met name in zuidwest Marokko en een deel van Algerije. Vroeger vond je de boom over heel Noord-Afrika maar het is inmiddels een bedreigde boomsoort geworden. Hoewel de bomen geen moeite hebben met een beetje woestijngrond, bedreigd de oprukkende woestijn wel het bestaan van de soort, ondanks de goede zorgen van de lokale bevolking. Daarom is argan olie een zeldzame, prijzige plantaardige olie geworden. Zeldzaam of niet, de olie wordt al eeuwenlang gebruikt voor het verbeteren van de haar- en huidconditie in de droge gebieden van Noord-Afrika. Daarom noemen de Amazinghstammen die de goudkleurige olie produceren de boom liefkozend ‘Boom der schoonheid’.

Persen
Om de olie te winnen worden de zaden uit de pitten geperst. Dit wordt door de vrouwen van de Amazinghstammen nog steeds met de hand gedaan. Voor de industrie wordt echter de olie op mechanische wijze gewonnen, omdat het anders veel te duur zou zijn. Gelukkig heb je niet veel olie nodig om te kunnen genieten van de heilzame werking. Daarom kan het goed worden verwerkt samen met crèmes, shampoos of andere oliën, zoals amandelolie. Argan olie bevat heel veel vitamine E, fenolen, fenolzuur, caroteen en essentiële vetzuren. Je kunt de olie – net als olijfolie – in pure vorm eten. Daarom wordt het veel gebruikt om brood in te dopen of voor couscous, salades of gegrilde groenten. Traditioneel wordt het gebruikt bij huid- en haarproblemen, zoals droogte en zelfs eczeemachtige klachten.

Shampoo & huidolie
Argan olie wordt door Marokkaanse vrouwen al heel lang gebruikt om hun huid en haren te verzorgen. De laatste jaren is dit gebruik ook ontdekt door andere landen. Geen wonder dat steeds meer cosmeticamerken argan olie omarmen in hun producten. Voor gezonde haren en een mooie huid kies je bijvoorbeeld voor de haarverzorgingslijn van Andrélon of Organix. Of kies voor een complete lijn voor een mooie huid en je haren van Agadir. En met de nieuwe doucheolie van Kneipp krijg je een heerlijk zachte huid. Verwen je haren, je huid en jezelf met deze heerlijke producten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.