maandag 29 april 2013

Lang leve de Koningin!



Morgen wordt het een heel bijzondere Koninginnedag, want het is de laatste. Morgen wordt Prins Willem-Alexander gekroond tot koning, dus vanaf volgend jaar vieren we Koningsdag. Onze Hare Majesteit de Koningin Beatrix geeft het stokje door aan haar zoon en schoondochter. Dat is iets wat je niet vaak meemaakt in je leven. Bovendien is het een hele tijd geleden dat we een koning hebben gehad in Nederland.



Hertogdommen
In de Middeleeuwen was Nederland geen monarchie, althans, het bestond uit allerlei kleine hertogdommen en graafschappen. Veel oude tolhuizen, slotten, tolpoortjes en -bruggen in Nederland zijn hier nog het bewijs van. Door gearrangeerde huwelijken kregen de hertogen en graven steeds meer delen in handen en ontstonden er langzaamaan verschillende gewesten. Door de huwelijken kwamen steeds meer gewesten in handen van de familie van Bourgondië, maar deze raakten zij kwijt aan de Habsburgers door een huwelijk tussen Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk. Hun kleinzoon – beter bekend als Karel V – werd landsheer van de Nederlanden, veroverde zo nog meer gewesten en verdeelde ze in 17 provinciën. Na veel strubbelingen en verschillende pogingen tot verenigen onder een leider later duurde het toch tot 1815 totdat Nederland een Verenigd Koninkrijk was. De vele gewesten waren namelijk zeer gewend onder eigen gezag te leven. Zelfs de erfstadhouder Willem van Oranje Nassau kon de verschillende gewesten niet regeren als een man.

Willem I
Voordat Nederland echt toe was aan een koning van het huis Oranje Nassau werden we toch één keer echt onder de voet gelopen door Keizer Napoleon. Hij benoemde zichzelf tot Koning in 1806 en hij regeerde tot 1810. In die vier jaar tijd daalde de republikeinse gevoelens en raakte men toch wel gewend aan het leven met een koning. Toen Willem Frederik, de zoon van erfstadhouder Willem V, aan de minister van buitenlandse zaken vroeg of hij soeverein vorst van de Nederlanden mocht zijn, werd dat ook veel makkelijker aanvaard door het volk. Op 16 maart 1815 benoemde Willem Frederik zich tot Willem I, Koning der Nederlanden.

Populariteit
In de jaren daarna heeft het Nederlandse koningshuis heel wat moeten doen om hun populariteit te behouden. Blijkbaar zit de onafhankelijkheid ons volk in het bloed. Zo werd Willem I verdreven uit zijn woonplaats Brussel, waardoor Vlaanderen zich losweekte van Nederland. In 1848 dreigde er een revolutie waardoor Koning Willem II de koninklijke macht in handen gaf van de ministerraad. Koning Willem III was aan het einde van zijn regeringsperiode compleet onpopulair, waardoor Regentes Emma en later Koningin Wilhelmina een zware dobber hadden om de populariteit terug te krijgen van het volk. Door het optreden van Koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog kreeg zij deze steun en in de jaren erna bij Koningin Juliana en Koningin Beatrix is deze populariteit alleen maar toegenomen.

Troonswisseling
Morgen geeft Koningin Beatrix de troon door aan haar zoon. Een bijzonder moment om mee te maken en natuurlijk ook omdat we sinds lange tijd weer een Koning krijgen. We gaan er een mooi feest van maken! Weet jij al wat je aantrekt voor deze bijzondere gelegenheid? Je hebt nog tijd om een mooie outfit bij elkaar te shoppen.

Dank u wel Koningin Beatrix voor alle mooie jaren. Ik hoop dat u nu lekker kunt gaan genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.