woensdag 17 april 2013

Happy Mother Earth Day

22 april is het zover: dan is het Earth Day. Deze dag staat in het teken van de aarde en is het de bedoeling dat we allemaal even stil staan bij wat wij kunnen doen om de aarde gezond te houden. Zoals Jane Goodall al zei: we hebben maar een moeder aarde en het is tijd om eens goed voor haar te gaan zorgen. Tijdens Earth Day staan we hier dus extra bij stil, maar het is goed om iedere dag je steentje bij te dragen aan een beter milieu.



Tips voor een beter milieu
Natuurlijk is het ook de verantwoordelijkheid van grote bedrijven om de CO2 uitstoot te verminderen en schadelijke stoffen te weren bij het productieproces. Veel bedrijven zijn hier al mee bezig. Maar ieder klein beetje helpt natuurlijk ook. Je kent vast wel de tips om wat vaker met de fiets te gaan en de auto te laten staan. Ook korter douchen, led-lampen gebruiken en glas naar de glasbak brengen helpen al mee. Recyclen is soms een heel gedoe, dus maak het jezelf makkelijker door verschillende bakken of kratjes in het keukenkastje, op het balkon of in de tuin te plaatsen. Leer je zelf aan een keer per week de bakken te legen, zo wordt recyclen een stuk makkelijker. Zet ook een oude pot op een makkelijke plek om batterijen en oude lampen in te zamelen. Meer weten over recyclen? Kijk dan eens op Wecycle.nl. Meer weten over Earth Day en wat je kunt doen om deze dag en alle dagen daarna je steentje bij te dragen, kijk dan op EarthDay.org.

Dagje geen vlees of vis
Vroeger at men ook niet iedere dag vlees of vis. Vraag dat maar eens aan je ouders, opa of oma. Het is pure luxe om iedere dag een stukje vlees te kunnen eten. Voor een uitgebalanceerd dieet en voor het milieu is het best goed om een dagje over te slaan, ook voor je lichaam. Dat geldt ook voor vis. Met een dagje vegetarisch eten sla je dus meerdere spreekwoordelijke vliegen in één klap. Vervang het vlees bijvoorbeeld door paddenstoelen – zoals shiitake, champignons of kastanje champignons – fruit, noten of kaas. Ook avocado en aubergine kan vlees vervangen. De lekkerste – en meest makkelijke – vegetarische recepten vind je bijvoorbeeld in de Allerhande.

Projecten voor een gezondere aarde
Het Wereld Natuur Fonds werkt hard om moeder aarde gezond te houden. Dit blijkt uit veel projecten waar ze mee bezig zijn. Zo is het WNF erg bezorgd over de plannen van Shell om nu via Rusland toch naar olie te gaan boren onder de Noordpool. Dit kan het leefgebied van de ijsbeer aantasten. Daarbij wil men gaan boren in de buurt van kwetsbare, beschermde natuurgebieden. Een ander triest bericht is dat – ondanks het werk van natuurbeschermers - de Chinese vlagdolfijn zo goed als uitgestorven is, zo blijkt uit telling in de Yangtze rivier. Daarnaast is de Yangtze bruinvis ook bedreigd met uitsterven, zo blijkt uit dezelfde telling. Door deze dieren beter te beschermen kunnen we de soort nog voor dit lot behoeden. Gelukkig is er ook nog goed nieuws te melden. Zo zijn de Mangroves in Vietnam uitgeroepen tot beschermd wetland, zijn er meer Amoer panters gespot in het Russische Verre Oosten en is er in de Indiase deelstaat Tamil Nadu een nieuw tijgerreservaat aangelegd ter grootte van de provincie Utrecht. Biedt jij moeder aarde ook een helpende hand? Kijk dan eens op wnf.nl of een website van andere natuurbeschermende organisaties, zoals wspa.nl, Greenpeace.nl en ifaw.org.



Foto’s: Aardbol in logo: © Ragnarock | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images, Tijger: © berrydenijs, Dierenpark Amersfoort, IJsbeer: DS World’s Lands, Chinese Vlagdolfijn: China.org.cn, Amoer panter: © Ewanchesser | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.