maandag 26 november 2012

Regen, wind, weinig zon: najaarsdip



De herfst is in volle gang. We zijn afgelopen weekend alle kanten opgeblazen, regen komt met bakken tegelijk uit de hemel zetten en er is weinig zon. Als je dan al niet zo lekker in je vel zit, kun je door het weer er een aardige dip op na houden. Veel mensen ervaren wel eens een najaarsdip. De een erger dan de ander. Je bent moe, lusteloos en hebt eigenlijk nergens zin in. Ga de najaarsdip te lijf met deze handige tips!



Vallende blaadjes
De blaadjes vallen van de bomen, de wind waait, het regent… veel mensen ervaren hier depressieve gevoelens bij. Maar ook het feit dat het vroeg donker is en ’s morgens pas laat licht kan dit in de hand werken. Toch kan de herfst ook heel mooi zijn en energie geven. Je moet het alleen even weten te vinden.

Ga naar buiten
Gebrek aan zonlicht (en daardoor vitamine D) kan ervoor zorgen dat je moe en lusteloos bent. Ga dus lekker naar buiten als de zon schijnt en stroop je mouwen op. Zelfs met 10 minuten zonlicht per dag kan de huid aan de slag om van zonlicht vitamine D te maken. Vitamine D wordt ook wel de geluksvitamine genoemd, omdat het ook een bijdrage levert aan je humeur. Een wandelingetje in de pauze kan daarom al wonderen doen. Is er weinig zon te bekennen? Dan kan ook een vitamine D supplement uitkomst bieden.

In beweging
Je hebt de neiging om ’s avonds lekker op de bank te kruipen met warme chocolademelk, een dekentje en je sloffen aan. Niets mis mee natuurlijk, maar kom wel in beweging. Maak een wandeling met de hond – of leen de hond van de buren – duik het zwembad in of ga naar de sportschool. Bewegen en sporten geeft je namelijk een lekker gevoel. En dan smelt je najaarsdip als sneeuw voor de zon.

Eet gezond
Eigenlijk is het een zeer logische tip, maar als het donker is en met de feestdagen vol speculaas en chocolade voor de deur schiet gezond eten er soms wel eens bij in. Bovendien heb je wanneer je moe bent meer zin in een vette, snelle snack dan om een lekker, gezond potje te koken. Probeer toch zo gevarieerd mogelijk te eten. Veel seizoensgroente bevatten namelijk vitamine C en dat heb je nu juist zo hard nodig. Ga de najaarsdip te lijf met een lekkere stamppot of snelle ovenschotel. En fruit natuurlijk. Want peren, sinaasappels en mandarijnen zijn echte herfstvruchten vol vitaminen.

Drink voldoende water
Moet jij er ook niet aan denken om met dit gure weer 2 liter water te drinken per dag? Toch is het hard nodig om voldoende water te blijven drinken. Dit helpt namelijk mee om afvalstoffen af te voeren zodat je je lekkerder voelt. Bovendien helpt water drinken ook mee om je weerstand op peil te houden. Zie de glazen water toch niet zo zitten, tover deze dan om in warme kruidenthee. En wanneer je groene thee neemt sla je twee vliegen in één klap voor je weerstand, want groene thee bevat veel antioxidanten. Drink smakelijk.

Slaap goed
Een goede nachtrust helpt ook mee om de najaarsdip te verdrijven. Zorg voor een goede nachtrust ervoor dat de slaapkamer niet te warm is. Lucht de kamer overdag of laat een luikje op een kiertje open staan.

Doe iets leuks
Last van lusteloosheid en een najaarsdipje? Ga iets leuks doen. Bezoek een pretpark, ga naar het bos of het strand of bezoek een dierentuin. Veel pret- en dierenparken zijn het hele jaar open en bieden voor jong en oud ontspanning. Je zult merken dat een dagje eruit te zijn geweest je weer helemaal opgeladen bent voor een nieuwe werkweek. Maar je kunt ook kiezen voor andere leuke dingen. Zet bijvoorbeeld muziek op en hou een dansfeestje voor één in de huiskamer. Knutsel leuke kerstversieringen in elkaar of plak eindelijk eens al die foto’s in. Jij weet het beste wat je het allerleukste vindt.

Vitaminen
Je kunt de najaarsdip ook te lijf gaan door naast gezond te eten ook een voedingssupplement te gebruiken. Dat is goed voor de weerstand, maar ook voor je humeur. Denk je dat je ergens een tekort aan hebt? Dan is het verstandig eerst de huisarts te raadplegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.