woensdag 14 november 2012

Kies plasticvrije cosmetica dankzij gratis App

In de grote oceaan is een nieuw eiland ontdekt. Dit nieuwe eiland is niet bewoonbaar, want het drijft en bestaat in zijn geheel uit schadelijk afval. Vooral plastic, oude netten en andere troep weten elkaar door de stromingen in de oceanen te vinden. Ze blijven bij elkaar en drijven samen op de golven mee. Helaas blijft dit plastic eiland aangroeien. Net als al het plastic wat in de natuur terecht komt via scrubs, douchegels en handcrèmes. Je kunt er wat aan doen, namelijk door minder producten met dit plastic te gebruiken. En door te laten weten aan de fabrikanten dat er plastic verwerkt is in de producten zelf. Hoe? Door middel van de gratis App van de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee natuurlijk.

Beat the Micro Bead App
Het gaat voornamelijk om verzorgingsproducten die kleine bolletjes plastic bevatten en die via het doucheputje of het putje van de wastafel in het milieu terecht komen. Je staat er niet bij stil, maar misschien bevatten jouw favoriete tandpasta of shampoo ook wel plastic en draag je zo ongewild bij aan het toenemen van de plastic soep in de wereldzeeën.

Scan de barcode
Ben je in het bezit van een iPhone (vanaf 3GS) en een iPad 2 dan kun je in de App store gratis de “Warning: Plastics inside!” App. Vervolgens kun je de barcode van je producten scannen – thuis of in de winkel. Wanneer er een rood scherm verschijnt dan bevat het product plastic. Een oranje scherm geeft aan dat het product plastic bevat, maar dat de fabrikant heeft beloofd hier iets aan te doen. Rituals, De Tuinen, Etos, Hema, Kruidvat en Trekpleister behoren tot deze categorie. Wanneer je product geen plastic bevat dan is het niet opgenomen in de database en krijg je een melding waar je op zou kunnen letten. Ook kun je direct via de App een e-mail sturen naar Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation om kenbaar te maken dat het product wel op de lijst zou moeten staan.

Geen App, wel melden?
Helaas is de App nog niet beschikbaar voor Android gestuurde telefoons. Dit heeft te maken met de kosten voor het ontwikkelen van deze applicaties. Wil jij weten of je producten plastic vrij zijn? Kijk dan op de websites van Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation. Hier worden de productlijsten namelijk nauwkeurig bij gehouden. Via deze websites kun je ook melden wanneer een product wel plastic bevat en je kunt er meer te weten komen over de campagne “Beat the Micro Bead”.


Download Warning: Plastics Inside! via de iTunes store.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.