maandag 19 november 2012
Parfum: compositie van geuren
Pak je favoriete parfum er eens bij als je dit gaat lezen en spray deze eens in de lucht of op je arm. Ruik eens goed. Is het sterk? Vol pittige citrusachtige geuren die helaas snel verdwijnen? En nu? Ruik je misschien bloemen. Meestal kun je deze langer ruiken dan de eerste vluchtige geuren. Als je nog langer wacht verandert de geur weer. Meestal een warme geur, deze blijft het langste hangen. Als je deze drie verschillende fasen van je favoriete parfum kunt onderscheiden dan heb je de drie lagen van een geur geroken.
Top, hart & basis
Een parfum wordt zo gecomponeerd dat het bestaat uit drie verschillende fasen: de topnoot, het hart en de basis. Het klinkt een beetje als het componeren van muziek en eigenlijk mag je het ontwikkelen van een parfum ook wel zo zien: als een muziekstuk. De akkoorden (top, hart en basis) wisselen elkaar af en vormen samen een harmonie aan geur. Om deze harmonie te creëren hebben de parfumhuizen speciale ‘neuzen’ in dienst. Deze experts zoeken de ideale samenstelling van parfumoliën, etherische oliën, alcohol en andere ingrediënten om daarmee een heerlijke geur te ontwikkelen. Parfum ontwerpen is al sinds de ontdekking van geurstoffen een delicate en zeer populaire bezigheid. Je moet er echt een neus voor hebben.
Neusje voor geur
Het gebruik van etherische oliën is al heel oud, maar het vroegste bewijs ervan is het beste bewaard gebleven door de Egyptenaren. Net als haar voorgangster was ook Cleopatra fan van parfums en geurstoffen. De oliën werden vooral gebruikt bij het baden en om kleding en huid mee te parfumeren. De eerste parfums bestonden uit enkel alleen één etherische olie. Het was ook gewoonte om deze in speciale oliebranders te verspreiden in het huis of het paleis. Iets wat wij ook nog steeds doen. Ook was het normaal om geuren mee te geven in de graftombe. Ook in de Romeinse badcultuur was het normaal om etherische oliën te gebruiken voor het baden, masseren en zelfs voor in de sauna.
Lavendel: maskerend & rustgevend
Ondanks de zeer rijke badculturen die de menselijke geschiedenis rijk is, is er ook een tijd geweest waarbij baden uit den bozen was. In de Middeleeuwen en de eeuwen daarna was baden niet gepast. Maar ja… lichaamsgeur ook niet. Daarom gebruikte men vooral lavendelwater aan het Franse hof om dit te maskeren. Daarnaast heeft lavendel een rustgevende eigenschap, vooral wanneer je dit diep inhaleert.
Dierlijke ondertoon
Om parfums een warme, sterke en vooral sensuele ondertoon te geven werden er dierlijke geurstoffen gebruikt. Dierlijke geuren maken andere geuren intenser en zorgen ervoor dat ze langer te ruiken zijn. Populair waren musk, civet, castoreum en ambergris. Musk, civet en castoreum werden gewonnen uit de klieren van respectievelijk de mannelijke exemplaren van het muskushert, de civetkat en de bever. Ambergris is een wasachtig grijs product uit de darmen van de potvis. Het blijft drijven en spoelt uiteindelijk aan. Om ambergris te winnen, hoef je eigenlijk alleen langs het strand te lopen. Voor deze stoffen werd er jacht gemaakt op deze dieren. Omdat de parfumindustrie en de consumenten dit niet meer op prijs stellen, worden voor deze vier belangrijke geurstoffen alternatieven gebruikt, die hetzelfde effect hebben.
Tip: ruik hooguit vier geuren
Ben je van plan een nieuw parfum aan te schaffen voor jezelf of als cadeau voor iemand anders, beperkt je dan tot drie, hooguit vier, geuren per keer om aan te ruiken. Na de derde geur raken de meeste neuzen verzadigd waardoor je een volgende geur niet op zijn best kunt ruiken.
Persoonlijk
Waarom ruikt een parfum lekkerder bij je beste vriendin, oma of moeder dan bij jou? Simpel: de geur vermengt zich op de huid met je persoonlijke lichaamsgeur waardoor het parfum een andere (eigenlijk vierde) dimensie krijgt. Hierdoor kan de geur bij de een zich sterker of mooier ontwikkelen dan bij een ander.
Aanrader: Das Parfum
Wil je meer weten over hoe men vroeger geurstoffen onttrok van bloemen en planten? Dan is het boek of de verfilming van Das Parfum (van de auteur Patrick Süskind) een echte aanrader. Naast dat het een zeer spannend verhaal is, krijg je ook veel te weten over wat geur met mensen doet en hoe men in die tijd dus geurstoffen creëerden. Die twee zaken zijn namelijk wetenschappelijk verantwoord.
Populaire geurstoffen: sinaasappel / roos / lavendel
Warme ondertonen: sandelhout / civet kat (nu alleen nog in synthetische variant) / potvis (nu alleen nog in synthetische variant)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.