woensdag 11 juli 2012

Blaasontsteking

Bijna iedere vrouw heeft het wel een keertje meegemaakt in haar leven: een blaasontsteking (cysticitis). Het kenmerkt zich met een branderige en pijnlijk gevoel bij het plassen, een continue aandrang en moeite met het ophouden van urine. Vaak is de urine troebel en ruikt het sterker dan normaal, en soms zit er zelfs een beetje bloed bij. De huisarts moet altijd bepalen of er sprake is van een blaasontsteking, vooral bij de eerste keer dat het zich voordoet.



Ballonnetje in je buik
De blaas zit onderin de buik achter het schaambeen en ziet eruit als een klein ballonnetje met drie ‘uitgangen’: de beide urineleiders bovenaan en de plasbuis onder aan. Het bevat spierweefsel, bloedvaten en zenuwcellen. De blaas heeft eigenlijk alleen wat te maken met de nieren, waar het direct mee in verbinding staat. Verder ligt het ‘los’ in de buikholte. Leeg is het niet groter dan een biljartbal, maar het kan gemiddeld 400 milliliter vocht vasthouden. Aandrang om te gaan plassen ontstaat echter al wanneer de blaas voor zo’n 300 milliliter gevuld is. De blaas vult zich druppelsgewijs, de hele dag door.

Infectie
Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis in de blaas terecht zijn gekomen. Dit hoeft niet altijd meteen een ontsteking te worden, maar wanneer het milieu in de blaas gunstig is voor bacteriën om te gaan groeien, kan de ontsteking aan de blaaswand ontstaan. Een gunstig milieu wordt veroorzaakt door een verminderde weerstand, weinig drinken of weinig of plassen. Ook niet goed door- of uitplassen kan een blaasontsteking in de hand werken. Urine zelf is steriel (het bevat dus geen bacteriën) en kan zelf geen ontsteking veroorzaken.

Vrouwenkwaal?
Vrouwen hebben sneller een blaasontsteking dan mannen. De verklaring is simpel: de plasbuis van vrouwen is veel korter, waardoor bacteriën makkelijk kunnen gaan nestelen in de blaas. Ook het feit dat de plasbuis dichtbij de anus en de vagina ligt, maakt het eenvoudiger voor slechte bacteriën om de blaas te bereiken.

Vreemde stofjes
Op de huid rondom de anus en in de ontlasting bevindt zich namelijk de E.coli bacterie. Wanneer je ontlasting van de anus naar de vagina toe afveegt, is de kans groter dat deze bacteriën bij de plasbuis terecht komen. Andersom de billen afvegen (van de vagina af) is dus beter. Is er toch een beetje ontlasting rondom de plasbuis en vagina terecht gekomen, dan kun je dit het beste meteen schoonmaken met een washandje.
Ook komt het komt vaak voor dat na de eerste keer geslachtsgemeenschap het meisje een blaasontsteking krijgt. Omdat de plasbuis dicht op de vagina zit, kunnen er na geslachtsgemeenschap blaasvreemde stoffen in de blaas terecht komen. Het is daarom aan te raden om na het vrijen te gaan plassen om zo de plasbuis schoon te spoelen. Omdat het vaak na de eerste keer voorkomt – dit geldt ook voor de eerste keer met een nieuwe partner – wordt het ook wel honeymoon cystitis genoemd. Ben je gevoelig voor het krijgen van een blaasontsteking of komt deze met grote regelmaat terug, dan kan seks ook de oorzaak zijn en is het advies van even gaan plassen na het vrijen ook een aanrader.

Blijf drinken: cranberrysap
Ook al doet plassen zeer bij een blaasontsteking, het is toch verstandig om te blijven drinken. Zo spoel je de blaas schoon. Vooral cranberry sap kan hierbij helpen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken en vastgesteld dat het gebruiken van cranberry’s helpt bij een blaasontsteking. De smaak van cranberrysap is fris, maar zuur. Dankzij het hoge zuurgehalte en hoge gehaltes aan vitamines en mineralen is het heel gezond. Maar naast vitamine C bevat het ook proanthocyanidinen. Deze stoffen zorgen er samen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ze zorgen er ook voor dat bacteriën die al aan de blaaswand vast zitten worden losgeweekt. Cranberry kun je preventief gebruiken, maar ook wanneer de blaasontsteking al is ontstaan. Omdat de smaak van cranberry niet iedereen aanstaat, kun je het ook in voedingssupplementen gebruiken. Bovendien bevatten supplementen hoge doseringen of concentraties cranberry, waardoor ze snel en effectief hun werk doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.