maandag 30 juli 2012

BBQ tips



Wat is het heerlijk om buiten te eten. En of je nu met vrienden en familie rond de skottelbraai staat of een geïmproviseerde barbecue met kooltjes en een roostertje hebt gefabriceerd: barbecueën blijft een gezellige bezigheid. Salades op tafel, patatjes erbij, verschillende sausjes… lekker kletsen, biertje of wijntje erbij... het lijkt wel vakantie zo in de achtertuin of op het balkon. Soms zie je op een barbecue wat ongewenste gasten binnendringen. En dan bedoel ik niet je vervelende buurman of opdringerige (schoon)ouders. Nee, ik heb het over andere onuitgenodigde gasten, namelijk wespen en vliegen.



Houd het koel
In de zon kan vlees snel bederven. Zorg er daarom voor dat je het vlees in de koelkast bewaard totdat je het daadwerkelijk op de barbecue gaat gooien. Ben je op locatie? Bijvoorbeeld op een speciale barbecue plek in het park of bos, zorg dan dat je vlees of vis verpakt is in een goed koude koelbox met koelelementen. Wikkel het vlees – uiteraard met vershoudfolie, bakje of de originele verpakking eromheen – voordat je het in de koelbox stopt ook nog in een stuk krant. Zo blijft het nog koeler. En je houdt de vliegen weg.

Vliegenhorretje
Salades, sausjes en andere schalen die je open en bloot hebt staan, kun je het beste afdekken met een speciale vliegen- of tafelhor. Deze zet je zo over de schalen heen. Gebruik bij voorkeur sausjes in flessen, die je telkens kunt afsluiten en doe salades in met deksels af te dekken schalen. Zo kunnen ook de mieren er niet stiekem met al dat lekkers vandoor gaan.

Schoteltje jam
Nu augustus voor de deur staat, komen er ook steeds meer wespen in het straatbeeld. Bossen, tuinen en parken zijn niet veilig voor deze geel zwart gestreepte stekers. Wespen kun je afleiden van al het eten door een wespenvalletje te zetten. Bijvoorbeeld een fles of schoteltje met een bodempje jam of stroop. Zet deze ver genoeg weg zodat je geen last hebt van wespen, maar dichtbij genoeg dat ze het bij je barbecue plek weten te vinden. Zorg ook dat je nog wondverzorgingsproducten bij de hand hebt, zoals een gifuitzuigertje en een anti-insectenbeten en -stekenzalf. Mocht er dan onverhoopt iemand gestoken worden, dan kun je tenminste meteen maatregelen nemen.

Tafelgrill
Als je tussen de buien door besluit te gaan barbecueën dan is het verstandig om toch een backup plan te hebben. Mocht het dan gaan gieten hoef je je barbecue feestje niet af te zeggen, maak er dan een gourmet- of steengrillfeestje van. Net zo lekker en gezellig.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.