maandag 16 juli 2012

Rosé: ultieme zomerwijn



Puur genieten als de zon schijnt – jaja, de zon laat het de eerste week van juli afweten, maar toch… – buiten met vrienden in de tuin, in het park, op het balkon of dakterras. Barbecue aan, tuinhaard aan, gekoelde biertjes erbij en natuurlijk een lekkere gekoelde rosé. Rosé is bij uitstek een heerlijke zomerwijn. Ik mag graag de variant met bubbels drinken – ik heb nu eenmaal iets met bubbels – maar ook een zoete ‘platte’ rosé is vaak onweerstaanbaar.



Geen bewaarwijn
Blijkbaar is rosé niet een echte bewaarwijn, zoals je met mooie rode of witte wijnen dat vaak wel hebt. Rosé staat bekend als zoet, fruitig, fris en om die eigenschappen te behouden is het beter om rosé meteen te drinken. Wist je trouwens dat rosé echt een eigen wijnsoort is, net als wit of rood? Veel mensen denken dat het een mengsel is van witte en rode wijn, maar dat klopt dus niet. Behalve bij rosé champagne: dan wordt de champagne wel bijgekleurd met een heel klein beetje rode wijn.

Roze tot rood
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven. Het sap van deze druiven is bleek, maar de schilletjes bevatten de rode kleurstof. Deze komt vrij door de schilletjes voor de gisting te kneuzen. Het sap krijgt door contact met de gekneusde schilletjes langzaamaan een roze kleur. Na twee tot twaalf uur ‘trekken’ wordt het gistende sap gezeefd zodat de schilletjes uit de aanstaande wijn verdwijnen. Zo behoudt het de gewenste kleur. Rosé kan van kleur verschillen, omdat deze afhankelijk is van de tijd dat de schilletjes in het sap hebben gelegen. Ook wordt rosé vaak bereid als bijproduct van rode wijn: om rode wijn nog donkerder van kleur te krijgen wordt aan het begin van de gisting wat sap afgetapt. Dit is dan ook al roze gekleurd. Vervolgens wordt de rosé hetzelfde gefabriceerd als witte wijn.

Zomerwijn
Rosé is dus rode wijn met een witte bereiding waardoor het beide eigenschappen bevat. Het is licht, sprankelend (ook zonder bubbels) en past goed bij zowel vlees als vis. Ideaal voor bij de barbecue dus. Daarnaast maakt het lichte karakter van de wijn het juist tot ultieme zomerwijn, want het drinkt fijn, heeft een goede smaak en je kunt het lekker koud serveren.
Maar – en dat geldt natuurlijk voor alle alcoholische versnaperingen – geniet, drink met mate en ga niet met een slok op achter het stuur! Dan wordt de zomer nog gezelliger!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.