maandag 23 juli 2012

Vakantieuitjes: dierentuin



Ja! Het is vakantie. En de zon schijnt. Zwembaden zitten overvol en we gaan massaal “leuke dingen” doen. Zoals een dagje naar Texel, naar het strand, gewoon een dagje winkelen met opa of oma – en dan natuurlijk een lekker ijsje eten – of we gaan naar een grote speeltuin of pretpark. Een dagje uit is altijd gezellig. En weet je waar groot, klein, oud en jong ook van geniet? De dierentuin!
Foto’s: eigen collectie © berrydenijs



Zoosite
Voor zo’n klein land als Nederland bezitten we eigenlijk best veel dierenparken, -tuinen en gespecialiseerde opvangcentra met bezoek mogelijkheid. Als je kijkt op www.zoosite.nl kom je alle adressen tegen van alle dierenparken in Nederland. De meest bekende en grote parken zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) en de Europese organisatie van dierentuinen: EAZA. Deze parken werken veel met elkaar samen, bijvoorbeeld voor de verschillende fokprogramma’s of het uitwisselen van expertise. Dat wil overigens niet zeggen dat de parken die niet zijn aangesloten bij deze organisaties geen mooie tuin hebben, of dat de dieren daar slecht verzorgd zouden worden.



Eigen charme
Ieder park heeft zo zijn eigen charme of specialiteit. Zo heb je verschillende vogelparken waar papegaaien en roofvogels (zoals in Avifauna te Alphen aan de Rijn) de dienst uit maken. In zo’n park zul je ook geen tijgers vinden. Evenals in de zogeheten waterparken die voornamelijk zijn gespecialiseerd in het leven in de (Noord)zee. Voordat je je uitje plant is het goed om de website van Zoosite of het desbetreffende dierenpark te bekijken, zodat je weet wat je aan dieren te wachten staat. Ook kun je hier kijken of er speciale programma’s zijn (zoals het ontmoeten van een dier, een rondleiding of een speciaal fotomoment) die je aanspreken. En – ook niet onbelangrijk – zijn er binnenverblijven voor als het onverhoopt gaat regenen (zoals het grote overdekte gedeelte van Burgers’ zoo in Arnhem) en hoe dicht kun je precies bij de dieren komen…



Hond mee
Veel dierenparken stellen het park ook open voor je huisdier, zoals Dierenpark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dus als je een hond hebt, kijk dan op de website of deze ook mee mag. Het is dubbel genieten om te zien hoe een aapje reageert op je hond. Maar ook is het leuk om te zien wat je hond nu vindt van de olifanten. Niet alle dierentuinen laten honden toe. Wanneer je twijfelt en je kunt het niet meteen terugvinden op de website, dan kun je altijd met de betreffende dierentuin bellen.



Opvang & educatie
Alle parken doen in meerdere of mindere mate aan educatie. Zo kun je aan de kassa vaak een leuke speurtocht krijgen en vind je in het park allerlei informatie over de dieren. Heel wat parken hebben ook een opvangfunctie. Zij helpen dieren in nood en wanneer het mogelijk is, brengen zij de dieren ook weer terug naar de natuur. Het dier moet namelijk wel voor zichzelf kunnen zorgen. Het loont zeker de moeite om een park met opvangfunctie te bezoeken (zoals Zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen, Ecomare op Texel en SOS Dolfijn in Dolfinarium Harderwijk).



Over de grens
Heb je zin om een bijzondere dierentuin in het buitenland te bezoeken? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Goed bereikbaar voor een dagje op en neer zijn bijvoorbeeld de Allwetterzoo in Münster, Duitsland en Boudewijn Seapark in Brugge, België. De Allwetterzoo is een bijzonder groot park waar je ook je hond mee naar toe mag nemen. Je kunt er picknicken, spelen in de dierentuin en in zeer natuurlijke verblijven naar de dieren kijken. Boudewijn Seapark is niet zo heel groot, maar combineert verschillende dieren met een attractiepark. Naast dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden is er een bijzondere roofvogel presentatie. De dolfijnenkoepel bevat een glaswand, waardoor je ook kunt zien wat er tijdens een show onder water gebeurt.



Veel plezier
Ook leuk zijn natuurlijk Blijdorp, Artis, De Apenheul, Sealife Scheveningen, Aquazoo Friesland, Dierenpark de Wissel, Reptielenzoo Iguana, … Eigenlijk moet je gewoon zelf even op de website van Zoosite kijken voor al het moois wat Nederland aan dierenparken te bieden heeft. En plan een leuke dag uit met het gezin, of ga lekker alleen om met mooie herinneringen en misschien wel veel foto’s thuis te komen. Veel plezier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.