dinsdag 18 februari 2025

Lekker lezen: De nacht van de gestolen schilderijen

In het Mauritshuis kun je nu de tentoonstelling Huis in de storm – Museum in oorlogstijd bewonderen. Deze tentoonstelling gaat over wat je als museumdirecteur zou doen in tijden van oorlog en politieke onrust, maar ook over Menno die toen als 11-jarige in het museum woonde met zijn gezin om zo het museum tegen inname te beschermen en wat hij allemaal heeft meegemaakt. De tentoonstelling heeft hierdoor een speciale laag voor kinderen gekregen. Samen met de tentoonstelling is het kinderboek De nacht van de gestolen schilderijen uitgebracht. Een schitterend verhaal waarin kinderen, roofkunst, geschiedenis en een bijzondere nacht in het Mauritshuis centraal staan! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Boekgegevens

Titel: De nacht van de gestolen schilderijen
Ondertitel: Missie Mauritshuis
Auteur: Martine Gosselink
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Rubinstein
Uitvoering: Hardcover
Bladzijdes: 108
Prijs: € 14,99
Verkrijgbaar bij: Het Mauritshuis en de boekhandel

HISTORY RULES

Mies is een gewoon, stoer meisje. We ontmoeten haar in het boek als ze een werkstuk voor geschiedenis moet maken. Ze heeft er totaal geen zin in, want haar beste vriendin kan haar dat weekend niet helpen. Door een klein ongelukje in het fietsenhok komt ze thuis bij Amin, waar ze meteen in het gezin wordt opgenomen. Als ze haar tas vergeet en Amin haar daarover een appje stuurt, nodigt hij haar uit om mee te gaan naar De Gevangenpoort in Den Haag. Hij wil daar met zijn vrienden van de HR-club ideeën opdoen. Schoorvoetend en met lichte tegenzin gaat ze met ze mee. Ze weet dan nog niet dat HR staat voor History Rules! wat Amin, Iker en Teun als strijdkreet gebruiken. Cato, de tweelingzus van Teun, schaart zich eerst achter de saaiheid van de dag, maar wordt net als Mies steeds enthousiaster van alle bijzondere verhalen die ze ontdekken. Zo is er het schilderij ‘Het schrijvende meisje’ wat ooit geroofd is in de Tweede Wereldoorlog, komen ze bij het Nationaal Archief en spreken ze Meneer Arts, directeur van het Mauritshuis, na sluitingstijd in het museum over roofkunst. Maar daar is ook een zwarte schim die door Mies en Amin op heterdaad wordt betrapt op het stelen van schilderijen uit het Mauritshuis! Of is er toch iets anders aan de hand?

Heerlijk boek!

Sommige boeken wil je in een adem uitlezen. Daar begin je aan en het houdt je vast tot het einde. En dat gebeurde zeker met ‘De nacht van de gestolen schilderijen’. Vanaf het eerste begin zit je er lekker in en wil je weten wat er met Mies, Amin en hun vrienden gebeurt. Wat ik persoonlijk heel fijn vond, is dat de les (kunst)geschiedenis de rode draad vormt door het boek, zonder de actie over te nemen. Er zijn soms boeken waar je ellenlange passages hebt waarin van alles en nog wat aan geschiedenis wordt uitgelegd en de actie vervolgens wordt ondergesneeuwd of terugverwezen naar een enkele pagina. In dit boek niet; de actie trekt je steeds terug in het avontuur, waardoor er een heerlijke balans en afwisseling ontstaat tussen de feiten over de geschiedenis en het verhaal. Dit zorgt er zeker voor dat de jonge lezer (maar ook de oudere lezer) geboeid zal blijven. Zelfs als je helemaal nieuw bent in de wereld van kunst of, zoals Mies, geschiedenis maar saai vindt. De karakters zijn leuk, kleurrijk, eigenzinnig en spatten van de pagina’s af. Of je nu zoals de jongens bij de HR-club hoort (ahum, ikke) of zoals Mies en Cato eerst nog even moeten ontdekken hoe tof het is, er is altijd wel een karakter waarmee je je kan identificeren. Een aanrader dus!

Over de auteur

Martine Gosselink is kunsthistoricus, tentoonstellingsmaker én directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Aan dit mooie rijtje kan ze nu ook ‘kinderboekenschrijfster’ toevoegen. Geschiedenis en kunst vormen voor haar een rode draad door haar opleidingen en carrière. Zo studeerde ze onder meer kunstgeschiedenis, studeerde ze af in schilderkunst uit de 17de eeuw en werkte ze als Hoofd Geschiedenis bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Sinds 2020 is ze directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Natuurlijk publiceerde ze al verschillende artikelen en boeken. ‘De nacht van de gestolen schilderijen’ is haar eerste kinderboek.

Over de illustrator

Het boek Nacht van de gestolen schilderijen is schitterend geïllustreerd door Jeska Verstegen. Vorig jaar won ze de Gouden Penseel voor ‘Het touw en de waarheid’. In de Verenigde Staten ontving ze voor ‘Beer is nooit alleen’ The Best Illustrated Children’s Book prijs in 2023. Ze schrijft zelf ook verhalen, die ze dan weer van prachtige illustraties voorziet, zoals haar boek ‘Ik zal je bewaren’. Het is altijd heel sfeervol, dromerig, betoverend en schilderachtig, wat heel goed past bij ‘De nacht van de gestolen schilderijen’.

Handig om te weten

Kijk voor meer informatie over het boek op Rubinstein.nl en over de tentoonstelling op Mauritshuis.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.