dinsdag 14 november 2017

Ocean Sole: kunst gemaakt van flip flops

Tijdens mijn vakantie op Texel bezocht ik – zoals je eerder kon lezen – Schipbreuk- & Juttersmuseum Flora in De Koog. In een van de expo schuren was een tentoonstelling te zien van Ocean Sole: kunst gemaakt van flip flops. Grote giraffen, kleine schildpadjes en olifantenkoppen voor aan de muur behoorden onder meer tot de collectie. Ik vond het erg leuk en kleurrijk. En het verhaal erachter is ook erg leuk. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ocean Sole uit Kenia
Ocean Sole komt uit Kenia en bestaat al sinds 1999. Zij maken op aanvraag levensgrote safaribeelden. Denk hierbij aan levensgrote giraffen, olifanten en nijlpaarden. Maar ook kleine, schattige dolfijnen en schildpadjes vloeiden voort uit de handen van deze ambachtslieden. Voor het maken van de beelden gebruiken de kunstenaars aangespoelde teenslippers. Aangezien ze hier er helaas erg veel van vonden aan de kust, besloten ze er iets bijzonders mee te doen. En Ocean Sole was geboren.

Verschillende collecties
De eerste collectie die de mannen maakten van de bontgekleurde slippers is de Safari collectie. Vooral de beelden van The Big Five en andere dieren uit de jungle en van de savanne stonden model voor deze beelden van diverse formaten. Nieuw is de Bahari collectie. Bahari is Swahili voor oceaan en bestaat dus uit verschillende oceaanbewoners. De schildpadjes, dolfijnen en haaitjes zijn naast kunstvoorwerpen ook leuk voor de kinderen om mee te spelen in bad. Ook nieuw zijn de jachttrofeeën. Onder het mom ‘Jaag niet op dieren, maar op plastic’ worden deze koppen voor aan de muur verkocht.

Bont gekleurde beelden
De beelden van Ocean Sole zijn net zo kleurrijk als Afrika zelf. Dat komt doordat de gevonden slippers niet op kleur worden gesorteerd, maar met zijn allen bij elkaar worden geperst en gesmolten door de ambachtslieden. Hierdoor ontstaat er een bont blok van oude slippers. Door te schaven en carven maken de kunstenaars vervolgens de beelden en worden de verschillende kleuren van de slippers steeds meer onthuld. Geen beeldje of beeld is daardoor hetzelfde.

Meer weten?
De grote Masterpieces zijn perfect voor scholen, dierentuinen en kantoorpanden, terwijl de kleinere beeldjes en jachttrofeeën kleur geven aan ieder interieur. Ook in de badkamer dus. Het Juttersmuseum had verschillende beeldjes in de museumwinkel staan, maar je kan ook online een kunstwerk uitzoeken. Hiervoor ga je naar de webshop van de Nederlandse distributeurs Nic & Mic. Hier kun je ook meer lezen over Ocean Sole en een filmpje bekijken van deze kunstenaars.

(foto’s: Ocean Sole)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.