zaterdag 17 januari 2015

Vakantiebeurs 2015: Proef de echte vakantiesfeer

Afgelopen dinsdag was ik al op de Vakantiebeurs te vinden tijdens de Vakdag. Ik ging die dag op zoek naar Wild Life vakanties en Safari’s. Hierdoor zou je bijna vergeten dat er nog een hele wereld voor je open ligt. Daarom nam ik mijn ‘boarding pass’, stapte wederom in mijn denkbeeldige vliegtuig en landde ik gisteren op andere continenten om ook daar het ‘Je zou zweren dat je er al was’-gevoel te proeven. (foto's: Berry de Nijs/Writing Berries) - foto: verleidelijk strand van Curaçao


Groot & gezellig reisgezelschap
De Vakantiebeurs is een druk bezochte beurs. Er is dan ook veel te beleven. Dit jaar helemaal, omdat het vakantiegevoel echt letterlijk al begint op de beursvloer zelf. Het idee dat je door de douane heen loopt, voordat je de beurs betreedt heeft daar een groot aandeel in. Het reisgezelschap dat je overal tegenkomt heeft er zin in en kletst er gezellig op los. De terrasjes zitten vol, het ruikt overal heerlijk naar de specialiteiten van de verschillende landen, er zijn diverse markten waar je kunt rondstruinen en er klinkt volop muziek… met een beetje fantasie ben je eigenlijk een dag op vakantie. Heb je een reisdoel voor ogen? Zorg dan dat je die hal ook helemaal afstruint voor dat ultieme vakantiegevoel, maar vergeet niet verder te kijken, want er valt heel veel te ontdekken.


Boven: heerlijke muziek in Indonesië
Onder: Volle terrasjes/ Op reis met de trein door mini Zwitserland

Vakantiefoto’s
Om het gevoel van de slogan van dit jaar (Je zou zweren dat je er al was) te versterken, zijn alle werelddelen en stands van landen aangekleed met decorstukken. Zo heb je echt even het gevoel in Azië te zijn of op het strand van Curaçao te liggen. Kijk maar uit dat je niet wordt besprongen door een tijger of sta ineens oog in oog met een beeld van Paaseiland. Vergeet ondertussen niet om bij de diverse Selfie spots een foto te (laten) maken. Dankzij de leuke decors verzamel je zo een mini vakantieboek bijelkaar. En neem de tijd om bij de verschillende stands ook ‘vakantiefoto’s’ te nemen. Bijvoorbeeld bij de stand van Gezond op reis in hal 7. Hier kun je ‘echt’ op de foto op een droombestemming naar keuze. Bijvoorbeeld met een familie leeuwen! Dat zou je in het echt toch nooit doen.


Boven: de vele gezichten van Riksja reizen
Onder: wandelen door Azië / 'Vakantiefoto' bij Gezond op reis

’Wat is het druk he, op de camping’
Een van de gezelligste hallen wordt bevolkt door de echte kampeerders. Camping by Night is een groots opgezette camping in de avonduren. Je kan er marshmallows roosteren, zingen rond het kampvuur, dansen in de disco en vooral lekker relaxen in diverse campers, caravans en woontenten waar zelfs een open haard in zit! Dat is pas kamperen in luxe. De camping werd drukbezocht, evenals de vele campingwinkels waar je mooi buitenservies, stevige tassen en vouwfietsen kon bewonderen. Ga jij – net als ik – graag met je hond op vakantie? Dan is het ook wel belangrijk om even bij de stand van Renske langs te gaan. Een groot probleem van hondenbaasjes is dat het vlees in blik wat je voor je viervoeter meeneemt, de reis niet altijd goed doorstaat. Zelfs wanneer je het onder ijs in een koelbox bewaart. Renske Natuurlijke Diervoeding biedt dé oplossing: zacht gestoomd vlees met groente en rijst dat je niet in de koelkast hoeft te bewaren. Kijk, daar hou ik van. En mijn hondje ook, want ik mocht een verpakking meenemen en dat ging er ’s avonds met heel veel smaak in.


Gezelligheid op Camping by Night, met een barbecue (boven), een villatent (onder) en de gezellige stand van Renske Natuurlijke Diervoeding

Aandacht voor belangrijke zaken
De Vakantiebeurs is natuurlijk de ultieme plek om je te verlekkeren aan verre reizen en mooie vakanties. Maar het is ook de plek voor diverse goede doelen en organisaties om aandacht te vragen voor hun projecten die met reizen te maken hebben. Zo staat IFAW, Stichting Spots en WAP met een gezamenlijke stand in hal 2, waar ze aandacht vragen voor dierenleed op vakantiebestemmingen, waaronder de knuffelfarms en canned hunting waar leeuwen worden uitgebuit. Vandaar dat je in het echt nooit met leeuwen moet gaan knuffelen (zo’n foto van de Vakantiebeurs kan natuurlijk geen kwaad!). Maar dat zijn niet de enige goede doelen die je terugvindt. Ook het WNF heeft een prachtige fototentoonstelling over het Noordpoolgebied in hal 3 waarbij men aandacht vraagt voor het slinkende ijs. Niet onbelangrijk als jouw vakantie je naar de Arctische gebieden brengt. Een ander belangrijk doel is het alert zijn op uitbuiting van kinderen. In hal 4 vind je de stand van Ecpat, een stichting die zich inzet voor kinderrechten en tegen seksuele uitbuiting. Zij vragen aandacht voor het kindersekstoerisme en om seksuele uitbuiting van kinderen op je vakantiebestemming te melden.


Aandacht voor de Noordpool en het sekstoerisme

Wereldreis
Ik heb twee dagen lang een aardige wereldreis gemaakt over de Vakantiebeurs. Weer aangekomen in Nederland ben ik nog even bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn gaan kijken om te zien hoe het Ot & Sien beeld er nu uitziet. En daarna ben ik bij de Unesco stand de Waddenzee (en andere Nederlandse pareltjes op de werelderfgoedlijst) gaan bewonderen. Gelukkig hebben we de ‘vakantiefoto’s’ nog. Deze vind je in het album Vakdag Vakantiebeurs 2015 op Facebook.


Nederlands gekleurde tulpen en hyacinten / de zandsculptuur van Ot & Sien

De Vakantiebeurs is vandaag (zaterdag 17 januari) en morgen (zondag 18 januari) nog geopend en te bezoeken in de Jaarbeurs te Utrecht. Neem bij je bezoek een camera mee en maak je eerste vakantiefoto’s al op de beurs.
De Vakantiebeurs… Je zou zweren dat je er al was…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.